Wednesday, 15 June 2016

IVF to IUI

Assalam...

Salam 9 ramadan untuk semua.

Fuhh...agak lama tak update citer berkenaan last treatment. Tengok tajuk dah boleh agak apa ceritanya.

Kita yang merancang.. Allah juga penentu-Nya. Perancangan saya dan doc adalah untuk IVF.  Tetapi perancangan Allah adalah IUI. Ini semua kerana ubat yang disuntik selama 10 hari berserta tambahan ubat tidak memberikan respond yang baik.  Hanya ada 5 sahaja telur yang besar.  Doc tidak mahu meneruskan IVF memandangkan kuantiti yang sedikit dan pada pandangan beliau ovari saya mungkin boleh respond lebih baik pada percubaan akan datang. Doc agak pening jugak kerana saya telah mengambil dose yang agak tinggi iaitu 300 iu. Kemudian ditambah lagi 100 iu. 

Masa doc buat keputusan untuk tukar kepada IUI..mmg agak sedih.  Puas jugak memujuk hati ini untuk menerima. Duduk diam2..tenangkan fikiran dan tarik nafas. Mungkin ini yang terbaik.

IUI telah selamat dijalankan pada 20 Mei 2016 petang hari jumaat. Prosedur doc kata susah..sbb kemungkinan kedudukan rahim yg tak ok. Pada masa ini telur masih belum ovulasi lagi. Doc kira ada 4 telur yang ok. MC pada hari kejadian.  Doc minta bersama pada hari sabtu dan ahad.

Hari isnin doc minta datang appointment untuk scan semula ovari.  So doc dapati terdapat cyst dalam ovari dan terdapat sedikit bleeding.  So doc bagi saya MC lagi 1 minggu...yuhuuu seronoknya dok rumah.  Tapi keseronokan hanya pada hari pertama sahaja. Hari seterusnya jadi bosan sbb tak boleh buat apa2 kerja di rumah. Dok makan, tidur, tengok tv sahaja. Solat pun duduk di atas kerusi.

Appointment berikut adalah pada 30 Mei 2016 hari isnin.  Doc nak tengok balik cyst tu. Dah mengecut. Doc minta buat beta HCG.  Sebenarnya pada tahap ni saya dah rasa keputusannya.  Pukul 4 petang assistant doc call bagi tahu keputusan beta HCG.  Resultnya adalah 3 (consider -ve).  Doc minta saya buat semula ujian darah pada hari jumaat.  Tapi saya tak buat kerana hari Khamis saya dah period dengan jayanya.

Alhamdullilah, telah selamat cycle IUI untuk kali ke-5.  Dalam kepala terfikir faktor kegagalan adakah mungkin tiub saya tersumbat.  Last buat hsg adalah pada tahun 2010. Sehingga sekarang tidak pernah buat.  Ada kemungkinan tiub tersumbat. 

Ingat selepas raya nak jumpa doc..sbb ada beberapa persoalan yang perlu diselesaikan sebelum next ivf.  Untuk cycle kali ini...banyak sgt penemuan baru yang pada saya perlu diambil perhatian sebelum nak continue next treatment.  

Terima kasih atas doa anda semua.  Saat paling sedih adalah bila beritahu mak result beta hcg.  Mak yang sedih. Kami berdua sudah cukup bersedia dengan apa2 keputusan.  Dan yang terkini, mak lagi sedih bila cik misi bagitahu yang dia sedang hamil anak no. 2.  Pada saat itu, bukan sahaja mak yang sedih, ayah jugak sedih dan risau. Mak sebak bila bercakap dengan saya "Mak doakan akak tapi kak dila yang dapat baby."  Takpe la mak..janji cucu mak makin bertambah.  Mak jangan putus doakan akak yek.  

Sekian.

Wassalam




Tuesday, 10 May 2016

IVF Kali Ke-2

Assalam semua..

Bersiaran kembali setelah selamat penyata kewangan di hantar ke jabatan audit.  Mulai semalam, audit dengan secepat kilat datang ke ofis untuk mengaudit.  Fuhh..mmg tak bagi rest langsung.  Kali ini audit baru.  Semalam datang dengan 7 orang ahli.  Sangat ramai jika berbanding team audit sebelum ni.  Dulu paling maximum pun 5 orang.  Itu pun letih nak melayan diaorang punya pertanyaan.  Untuk kali ini...bertabah la.  Diaorg pun nak pulun siap sebelum hari raya aidilfitri.

Refer kepada tajuk..bulan ini saya dah start semula treatment fertility.  Bulan april 2016 dah jumpa doc untuk proceed ivf bg bulan mei 2016.  Alhamdullilah..period datang pada hari jumaat 6 Mei 2016 setelah delay beberapa hari kerana ambil ubat norculat dan progynova.   Masa perjumpaan dengan doc pada hari sebelum itu, doc scan dan suspek saya ada endrometriosis.  Doc ada suggest untuk ambil lucrin tetapi cadangan terhenti di situ. Tiada perbincangan lanjut.  So rasanya doc dah take note.  Apa2 keputusan untuk embryo transfer...doc akan maklum pada next appoinment.

Saya dah mula injection pada 8 Mei 2016, pada hari ke-3 period. Ambil ubat pergoveries double dose.  Fuhh..berpeluh nak bancuh ubat.  Tapi tugas membancuh ubat diserahkan kepada encik b.  Untuk injection, sy buat sendiri. Setakat hari ini dah 3 hari ambil injection tu..so far ok la. Next appointment hari khamis. 

Untuk IVF kali ini..saya agak terbuka.  Saya dah maklum siap2 pada bos saya. Ini bagi memudahkan saya nak ambil cuti tahunan.  Saya juga dah maklum pada staff2 di bawah jagaan saya..yg saya akan sentiasa cuti pada bulan mei ini. dan saya juga dah bagitau pada mak, ayah dan family in law status yang sedang kitaorg hadapi. Dan hari ini saya bagitau di sini.  Ini kerana setiap orang yg saya bagitahu itu, saya mohon doa daripada mereka.  Sbb saya tak tahu..mungkin ada doa antara kita yang mustajab dan Allah akan makbulkan.  Insya Allah...

Ini antara motivasi untuk saya terus mencuba...


Wassalam..

Tuesday, 19 April 2016

Aktiviti Riadah Januari hingga Mac 2016

Assalam...

Entry ke-2 untuk tahun 2016...haha. Berjaya juga menambah entry.

Misi 2016 nak kurangkan berat badan.  Biasa la nak control makan agak susah. So pulun dengan aktiviti riadah.

Untuk tahun 2016, agak consistent zumba setiap hari selasa petang dan jumaat malam. Hari rabu biasa ada body toning/body combat/. Hari weekend dengan aktiviti larian. 






Bulan Februari dan mac paling hebat bersukan..11 aktiviti. Itupun stop sekejap sbb batuk teruk.  Bulan mac pun ada stop seminggu gara2 sakit perut balik daripada indonesia.

Carta bulan april lagi seram nak tengok...

Setakat hari ini baru .....


1 aktiviti jer...ni semua gara-gara financial report yang kena kerja sampai malam2. Bukan setakat tak boleh nak berzumba..makan pun out. 

Financial report dah settle..so boleh fokus lebih baik..haha

Wassalam..

Monday, 4 January 2016

WELCOME 2016 :: Tahun 2015 Tanpa Sebarang Post

Assalam Semua,

Masih adakah orang lagi yang membaca blog ini setelah 1 tahun tanpa sebarang post.

Ya Allah teruk sungguh. Tiada mood nak menaip sepanjang tahun 2015.  Semua tergantung di dalam draft sahaja. Dari januari hingga ke disember sangat la busy dengan kerja pejabat dan kerja rumah. Bila ada masa tiada mood pulak. Idea pula takde..hihi. 

2015 adalah tahun yang sgt mencabar. Rasanya jika timbang..byknya duka berbanding suka. Semua itu kenangan.  Paling ketara bagi tahun 2015 adalah konflik dengan bos di pejabat.  Ya Allah tak tahu nak kata apa.  Bila ada mesyuarat jabatan rasa sgt takut.  Nak present prestasi SKT pun berdegup2.  Tak tahu kenapa jadi begitu.  Kerja makin banyak dan makin banyak juga kerja yang pending.  Harap 2016 ni adalah perubahan.

TTC bg tahun 2015 sgt hambar.  Percubaan sendiri mmg tiada rasanya. Sungguh teruk. Mana tidaknya dua-dua orang sibuk mengalah najib razak.  Cuma pada bulan november 2015 saya menjalani FET di LPPKN.  Resultnya FAILED.  Saya mmg tak story berkenaan perkara ini.  Sbb saya dan suami mengambil keputusan untuk merahsiakan daripada orang.  Setakat hari ini yang tahu saya buat FET dan Failed adalah bos saya (itu sbb minta izin keluar ofis dan EL), seorang kawan di pejabat dan juga anda yang membaca ini.  Selain daripada itu, mak ayah adik2 saya family saya semua tidak tahu sehingga ke hari ini.  Rasa inilah rahsia paling lama saya simpan daripada pengetahuan mak ayah family saya. Untuk tahun 2016, Insya Allah sudah ada strategi TTC ni..hihi.

Bulan April 2015, saya kehilangan makcik kesayangan saya.  Dia dah cam mak saya. Dia pergi waktu saya tgh kritikal di pejabat.  Time nak siapkan penyata kewangan untuk bentang dalam mesyuarat.  Semasa dia tenat saya sempat melawat dia sekali jer. Itu pun dia dah tak larat nak bercakap2.  Sebelum tu dia buat kenduri aqiqah cucu dia pun saya tak pergi.  Masa dia meninggal saya EL. Saya mandikan dia untuk kali terakhir.  Bila waktu petang jer balik kerja mesti saya sedih sbb time dalam jem la saya akan call dia berchit chat.  

Sepanjang tahun 2015 tiada pun aktiviti yang menarik.  Cuma bertambah sibuk dengan kehadiran 4 ekor kucing KUNI, COKA, TOPO dan HITTA.  Rutin jd makin banyak. Sudah jadi mama yang kuat membebel..haha.  Selain itu, join trip ke Krabi dengan jiran2 dan juga pergi ke Penang dengan family.  Dan last sekali percutian romantik di cherating sewaktu jerebu.

Walaupun stress dengan kerja, Alhamdullilah tahun 2015 saya naik gred. Adalah lebihan duit gaji.  Adalah lebihan untuk menyimpan.  Adalah lebihan untuk memberi.

Untuk azam tahun 2016 cuma recycle azam lama iaitu 

NAK FIT
NAK JADI PEKERJA YANG EFEKTIF & EFISYEN
NAK RAJIN MASAK
NAK SOLAT AWAL WAKTU
NAK KURANGKAN BELANJA TANPA PERANCANGAN

Harap tahun 2016 lebih bahagia hendak-Nya.


training for 5km.  Antara azam 2016 join running event. 

Ok la..setakat itu dulu.  Harap ini bukan post yang terakhir untuk tahun 2016..haha

Wassalam.


Wednesday, 31 December 2014

Postmortem Azam 2014

Assalam..

Hari terakhir 2014. Feel..berdebar nak sambut tahun baru. Kalau boleh biarlah dok kat tahun 2014 jer. Terasa masa sgt cepat berlalu. Sedar tak sedar dah tua..hihi.

Hari ni nak buat postmortem azam tahun 2014.  Beria benor buat azam..ntah tercapai ntah tidak.

Meh kita rujuk entry Azam Tahun 2014.

Untuk tahun 2014, inilah azam saya :-

1. Misi mengurangkan berat badan. - Misi GAGAL.  Awal tahun mmg ada penurunan. Bila dah bz segala mak nenek diet terus gone. Bila nak buat ivf insaf sekejap dan diet.  Lps ivf..lagi teruk.  Skrg bukannya turun 10%. Tapi naik 10%.  Azam ini akan diteruskan pada tahun 2015..hahaha

2. Misi menjimatkan perbelanjaan rumah.  - Misi ni nampak berjaya.  Tahun 2014 mmg takde keluar duit tabung haji utk cover belanja.  Tiada hutang kad kredit. Belanja terus bayar. Boleh menyimpan jugak.  Hakikatnya..mmg boleh saving, sbb belanja makan semua laki bayar.  Duit sendiri simpan.  Bila tak cukup duit, mintak duit laki..haha. Tapi dah bagi tau dia, sy simpan jika ada apa2 sy akan bantu..hihi. 

3. Misi memasak di rumah.  - Misi ini paling GAGAL. Boleh dikatakan setiap hari makan kat luar.  skil masak memasak ni mmg dah kelaut.  Cuma betul2 masak masa bulan puasa jer. Sbb tak lalu nak makan kat luar. Lepas tu merata kedai kitaorg makan.  Beras beli bulan puasa tak habis2 lagi..huhu.  Misi ni kena diteruskan utk tahun 2015..

4. Misi  tiada tangguh2 kerja.  - Misi ini separuh berjaya.  Masih ada kerja yang tertangguh. Sikap dah sebati susah betul nak ubah.  Padahal kalau buat terus dah siap dan tak menyusahkan diri. Harap tahun 2015 lebih baik.

5. Misi menjadi muslimah dan isteri solehah, hamba Allah yang bertaqwa dan pengikut Rasullah yang mengikut sunnah. - Yang ini mmg tak berani nak komen. Ada beberapa amalan yg sy istiqamah buat. Harap berterusan shj.  Utk tahun 2014 berjaya khatam al-quran. Walaupun 15 bln..tetapi pencapaian terbaik.  Sbb sebelum ni mengaji sekerat2 jalan.  

6. Misi berusaha untuk memperolehi zuriat.  - Misi berjaya. Tahun 2014 utk kali pertama saya buat IVF.  Walaupun belum ada rezeki..tapi telah berusaha.  Insya Allah tahun 2015 akan berusaha lebih lagi.  

Begitulah azam setiap tahun..bila buat azam bersemangat jer..bila nak laksanakan terus lemau...Itu saya lah. Harap tahun 2015 terus cemerlang!!!