Monday, 30 December 2013

Rangkuman Tahun 2013

Assalam semua..

Serius...hilang sudah skil dan idea nak buat entry di blog ini.
Ntah la..tuan tanah ni seperti takde mood jer sepanjang masa..hihi..boleh sebegitu?

Rasa sekejap jer tahun 2013. Pejam celik pejam celik dah nak sampai ke penghujung tahun. Start pulak tahun baru. Tapi tahun 2014 ni mgkn tahun paling mencabar untuk semua orang terutama dari segi kenaikan kos sara hidup.  Dah tak terkata apa...harap Allah cukupkanlah segalanya.

Tgk tajuk tak boleh blah..cam banyak sangat cerita yang terjadi dlm tahun 2013. Banyak tu lak la..tapi ada la sikit..

Cerita Gembira-gembira

1. Encik B dpt keje baru. Ofis dia sgt dkt dengan rumah dan offer gaji bagus. Rezeki ni betul2 datang masa sy sedih pasal failed treatment di LPPKN. Rezeki yang tak disangka2.

2. Rezeki bonus. Januari 2013 dpt setengah bulan bonus. Masa raya dapat 1 bulan bonus (utk kakitangan awam negeri selangor) dan hujung tahun ni declare lagi setengah bulan bonus. Pastu dapat pulak rezeki tanggung kerja untuk 6 bulan. Alhamdullilah..

3. Bila dah ada duit lebih2 ni, lepas puasa hari tu boleh la nak renovate sikit rumah. Dpt la seperti yang dicita dan dapat juga kontraktor yang ok. Harga yang reasonable dan sgt pembersih.

4. Masa PRU-13, utk kali ke-2 jadi Ketua Tempat Mengundi. Dpt elaun..hihi. Tapi ada part dukanya.

5. Dpt sorang adik ipar dan sorang lagi bakal adik ipar. 

6. Membeli tanah kebun dengan harga 'below market price'.  Harap kakak yang jual tu tak menyesal la.


Cerita Duka  

1. 2 kali try IUI. Kedua-duanya gagal. Masa IUI yang pertama tu..takde la sedih sgt. Tetapi IUI yang kedua sedih tak terkata. Seharian menangis dan bersedih. Encik B turut serta bersedih. 2 3 hari juga nak recover. 

2. Nenek saya meninggal dunia. Sedih sgt sbb sy tak sempat nak melawat dia selepas hari raya puasa. Mmg cucu tak guna betul la. Seblm dia meninggal, selalu jer terdetik nak blk kg..tapi masa penuh saje ngan aktiviti.  Nenek meninggal sewaktu kitaorg semua di KLIA, nak hantar cik misi ke Arab Suadi.

3. Bertugas pada PRU-13 mmg best. Tahun sebelum ni nak agen calon tak banyak cerita dan bila dah siap kira undi boleh terus ke Dewan tempat berkumpul.  Tapi kali ini..agen calon mmg byk cerita. Malas nak gaduh sy suh dia buat surat ke SPR. Tau la SPR baca ke idak. Bila dah siap kira undi..kena tunggu semua pusat mengudi di sekolah tu siap. Keluar sekali gus. Penyokong parti berkumpul di depan pagar sekolah. Keluar dari sekolah diiringi oleh polis. Sy yg bawa peti undi dan kereta dihadapan sekali mmg berdebar2.


Cerita Kejayaan

1. Kami laki bini dengan istiqamah pergi kelas mengaji setiap minggu (jika takde hal).  Setahun lebih berguru dengan ustaz ni..mmg best. Dan sekarang kami boleh mengaji dengan lancar. Harap Allah terus la bagi istiqamah ini utk kami..

2. Setiap bulan berjaya membaca 2 juz Al-Quran. Sehingga hari ini dah baca 24 juz baca. Ini adalah salah satu program tadarus setiap bulan yang dibuat oleh Ustazah di Ofis.  So 15 bulan akan khatam Al-Quran bagi individu.  So pd saya yang dah bertahun cuba untuk khatam tak pernah smpi..tahun ini dah nampak jalannya. Pergi mana pun mesti bawa Al-Quran.

3. Kami laki bini berjaya melangsaikan hutang PTPTN. Bangga sangat.  Biarlah orang lain dah lama bayar habis..hihi. Bila lalu kat billboard PTPTN..kitaorg mesti ckp.."Kitaorg dah takde hutang PTPTN".  Saya ada kisah ngan PTPTN ni..kisah rezeki. Mgkn dlm ramai2 peminjam PTPTN tu saya jer dpt yang special...haha. Sbb tu sy tak ambil port bila suh tukar ke ujrah. Bila PTPTN bagi diskaun 20%...cepat2 cari duit bayar hbs. Cepat bayar..dan cepat tutup akaun..haha. Rezeki..

4. Berjaya bayar habis hutang kereta Kancil. Habis bayar hutang kancil..beli kereta lain..so hutang kereta masih ada. Tp tetap kejayaan..sbb kancil tu harta saya..kereta baru tu harta bank..hihi


Cerita Apa Yang Tak Dapat

1. Tak dapat bercuti ke Cameron Highland. Bajet mmg dah tersedia..tunggu nak belanja jer. Tp masa yang sesuai lak takde.  So percutian ini ditunda ke tarikh yang tidak diketahui.

2. Encik B lum dpt lagi nak beli motor..kesian dia. Pakai kereta orang jer..

3. Turun berat badan. Naik turun..naik turun..gitu la kerjanya sepanjang tahun. Bila dah turun tu..mesti byk aktiviti berkaitan makan..naik balik berat. Nak naik senang jer..nak turun punya la susah. Harap 2014 terus istiqamah mengawal berat badan.

4. Menjadi muslimah yang sebenar-benarnya mengikut Islam..huhu. Ada kala solat lewat2 terutama solat isyak..begitu juga dengan solat maghrib. Harap berubah la lepas ni. Dari segi tutup aurat..masih ada lompong2nya lagi..

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ini sebahagian kisah saya selama 365 hari di tahun 2013. Diri ni masih lagi kekurangan..banyak perlu diperbaiki. Moga 2014 terus gemilang..

sumber :: google

Wassalam.








Monday, 16 December 2013

Kepochi vs Membantu

Assalam semua..

Sudah la tak menaip entry baru di blog ini.  Biasa la sbb utamanya malas..sbb sampingan banyak kerja dan juga banyak masa kena gi kursus dan bercuti..

So baru2 cik chef saya bertunang. Maka majlis pertunangan berlangsung di rumah mak ngan ayah saya. Majlis yang meriah..dan tentu jemputan daripada suadara mara dan jiran tetangga. Biasalah bila kenduri banyak la soalan2 cepu emas.  Saya dah bersedia dengan jawapan yang paling sopan dan senyuman yang paling manis utk si penyoal tu.

Apa kaitan ngan tajuk di atas...

Mari kita story..

Cerita 1 : Yang Sangat Kepochi

Di meja makan, sementara nak tunggu rombongan keluarga lelaki sampai. Saya dan 2 mak sedara saya ada di meja tu. Sorang tu mmg kamcing giler..hari2 call dah macam mak sendiri. Sorang lagi mak saudara yang suka sgt ambil tahu hal orang. Kalo bertanya hal orang cam inspektor polis. Masa kat meja tu..Mak sedara yang cam inspektor polis ini tanya soalan yang direct giler "Tipah, awak mengandung ke?" Pasal dia tanya cam tu tak tahu la..mgkn dia tgk perut sy besar sgt kot. Tp masa tu pki baju t-shirt ngan seluar track. So jawapan sopan sambil tersenyum lebar "Insya Allah, akan datang." Pastu saya blah...malas nak layan terus gi mandi..direct giler soalan.

Cerita 2 : Yang Sangat Membantu

Bila dah siap mandi..keluar bilik tgk ramai jiran2 dah datang. Ada sorang makcik ni kawan baik mak. Makcik kiah. Dia mmg baik. Masa tu, duduk kat sofa...tunggu keluarga lelaki nak smpi (keluarga lelaki ni mmg lambat smpi pun..) makcik kiah tu tgh dok berborak ngan mak sedara sy yg kepochi tu. Sy pun dok la salam ngan makcik kiah..berborak la ngan dia. Pastu makcik kiah tanya "Tipah, awak tgh buat rawatan apa sekarang?". Saya jawab skrg tak buat apa2 (malas nak beritahu detail time2 cam ni). Terus makcik kiah kata "Makcik nak ajak awak gi jumpa ngan sorang pakcik ni. Dia berubat orang yang tiada anak. Dia bagi minum air akar kayu.  Nnt bila awak free dan balik kg bagitau makcik..nnt kita buat appoitment jumpa pakcik tu." Makcik kiah tu kata dpn mak sedara saya yang kepochi tu. Saya jawab Insya Allah, bila free nnt sy bgtau. Tp dgn persetujuan suami saya dulu.  Terharu dgn makcik kiah..walaupun bukan suadara rapat tapi tgk cam mana dia nak membantu. Bukan macam mak sedara sendiri...

Saya bukanlah nak memburukkan mak saudara sendiri (adik mak saya) tetapi beretika bila bertanya. Since saya TTC saya mmg tak tanya dah soalan2 yang menyakitkan hati seperti contoh bila nak kahwin ni?  Sbb kita tahu betapa peritnya la soalan sebegitu.  Maka berfikirlah sebelum nak bercakap..dengan itu tiada hati yang terguris...

Sekian.

Thursday, 21 November 2013

Duit Tabung :: Melancong vs TTC

Assalam...

Confuse memikirkan

Mana satu nak dipilih

Antara melancong atau treatment TTC

Fund yang ada takde la banyak mana

Nak buat macam2

Kalo aku kaya...tak yah confuse sebegini..hihi


sumber :: google

Apa pun semua rezeki dr Allah..



Thursday, 24 October 2013

Result IUI


Belum rezeki lagi

Satu hari nanti, yang hanya Allah mengetahui-Nya

Bak kata cik semut D, U, I, T (Doa, usaha, ikhtiar, tawakal). Insya Allah akan diteruskan

Tq semua atas doa kalian






Monday, 21 October 2013

Update 2nd Treatment Utk Tahun 2013

Assalam..

Alhamdullilah hari ini 10dpIUI. Prosedur IUI selamat dijalankan pada 11 Oktober 2013.

9 Oktober 2013, pepagi saya jumpa doc utk tvs. Dan sangat memberansangkan ketebalan rahim 7mm..baik utk IUI. Dan masa scan tu ovari sebelah kiri ada 1 telur yg saiznya 20mm ke atas. Dan sebelah kanan ada 3 lagi yang saiznya melebihi 18 mm (Detail berkenaan ini tak dpt sbb doc tak bagi salinan).  So total telur utk IUI ni ada 4 biji. Cukup syarat nak buat IUI.  

Sebenar saya sgt terkejut dengan ransangan ovari saya terhadap ubat clomid dan puregon tu.  Seriusly semasa ambil ubat2 saya takde rasa apa. Dan pada sy mgkn takde telur yg ok. Sekali scan byk begitu.  Compare last IUI, cuma ada 3 biji telur yg ok.  Sy pun tanya doc, kenapa saya takde rasa apa. Doc kata bagus la..awak takde rasa side effect ubat.  Doc mmg nak kurangkan side effect ubat. Ok..

Maka IUI ditetapkan pada 11 Oktober 2013.  Balik dr scan mmg berdebar2 cam ne nak ckp ngan bos pasal semua ini. Sepanjang perjalanan balik ke ofis sy berdoa. Smpi ofis terus siapkan utk miting. Ingatlah Allah itu Maha Mendengar keluhan hamba-Nya, maka pada hari Khamis lebih kurang jam 11 pagi, PA tuan pengerusi call sy bagitau yang tuan pengerusi tak sihat dan nak cancel miting sok. Apa lagi bersyukur sesangat. So dlm petang tu saya gi jumpa bos bagitau pasal treatment. Dan esok (11 Oktober 2013) sy akan MC. So dia ok la..since miting dah takde.  Miting tu smpi sekarang belum buat2 lagi..haru betul.

11 Oktober 2013 saya dan encik B pepagi lagi dah ke LPPKN. Parking kat bangunan mara. Pastu gi breakfast dulu. Utk hari itu...prosedur IUI berlangsung sgt cepat. Dlm kul 9 dah settle. Yang pertama kali tu..dalam kul 10 lebih baru siap.  Dah siap awal tu..dan dua2 org MC..kitaorg gi survey sliding door. Gi lunch. Balik rumah..saya tidur tengahari tu smpi Encik B balik solat jumaat.

Utk IUI kali ini, hari sebelum tu saya dah bagitau emak saya. Sblm2 ni buat apa2 mmg tak bagitau dia. Ntah la..bukan tak suka dia tahu tapi..susah nak ckp. Hari prosedur tu..pepagi tu call lagi..suh dia doa. Lps prosedur mak call tanya..saya kata ok tak sakit pun. Then dia pesan jgn buat kerja berat.

Sepanjang 10 hari selepas IUI ni, sy cuma rasa cramp kat ari2 pada malam tu. Pulak tu kat kelas ngaji. Ya Allah sakit sgt dan tak selesa. Lepas pada tu tak rasa apa2. Dan saya sgt confuse kenapa saya tak rasa apa2. Sedangkan saya tau ubat duphaston tu akan memberikan rasa yang pelik2. Disebabkan saya tak rasa apa2..saya mula tak sabar nak buat UPT. Dan yang paling teruk..sy bgtau adik saya yang saya nak check darah Beta HcG. Biar cepat sikit tau. Marah la Cik Misi kat saya...hihi. (Saya mmg keturunan yang kurang sabar...haha!!)

2ww berbaki lagi 4 hari. Saya dah berjanji ngan diri saya tak akan buat UPT sampai hari appointment ngan doc pada 1 November 2013.  Kalo dah period sebelum tarikh tu..makna IUI kali ni failed.

Apa pun sekarang ni mampu berdoa dan bertawakal jer. Saya tak tahu apa yang Allah rancangkan utk saya. Dengan perasaan saya sama sekali berbeza dengan IUI yang pertama dulu..saya mengharapkan saya kuat utk menghadapinya.

Yang paling penting dalam hidup ini...bersyukur dengan apa yang ada.  Setiap hari hitunglah apa yang kita ada..bukan setakat duit ringgit..tapi kesenangan, kebahagian, kesihatan, keluarga, kawan2, pekerjaan dan semua yang kita ada. Terlalu banyak yang baik2 Allah telah berikan.  Andai kata Allah lambatkan lagi rezeki anak utk kita (TTC'ian) bersabarlah..kerana yang kita telah nikmati pada saat ini sudah pun berlebih2an.  Lapangkan dada..

Sekian..
Wassalam..

Tuesday, 8 October 2013

2nd Treatment untuk 2013

Assalam semua..

Setelah lama tak mengupdate blog berkenaan TTC hari ni berjaya jugak nak update. Hari ni free sikit sbb EL tunggu rumah yang tgh renovate.  Renovation sikit jer..dah nak 2 minggu. Rumah berhabuk tahap gaban + dapur tutup sejak sabtu lalu. Makan kat luar jer...

Untuk entry kali ni nak cerita pasal 2nd treatment untuk thn ini di LPPKN.  1st treatment pada bulan Mei yang lalu.  Lepas tu mmg nak pergi sambung balik treatment tetapi bulan jun bilik OT LPPKN tgh renovate, bulan julai dah nak bulan puasa, bulan ogos hari raya, bulan september bulan buat bajet. Maka bulan Oktober ni ada la sikit masa..itu pun tak berapa nak terluang sangat..hihi

Hari jumaat 27 September 2013 ada kuar darah setitik je.  Hari tersebut CD23..saya dah berbelah bahagi nak call tak LPPKN utk appointment.  Kalo nak tggu betul2 period kuar mgkn hari sabtu atau ahad..hari isnin baru boleh call. Tp Isnin petang ada miting.  Bila masa nak call..

So petang jumaat tu..call je LPPKN. Dengan sekali call terus cakap ngan nurse doc Ghaffar (biasanya kena call banyak kali baru dapat..) so ckp kat nurse tu yg ptg ni sy baru kuar darah setitik jer. Sy nak buat appointment. Nurse tanya biasa period akan keluar byk lepas tu? Sy ckp biasanya 1 hari spotting..next day akan period betul. Masa tu dlm hati jgn la dia bagi appointment hari Isnin sbb isnin tu miting penting.  Kalo nurse letak appoitment hari isnin nak mintak tukar..kalo tak boleh mmg cancel terus la appointment tu.  Alhamdullilah nurse bagi appointment hari selasa. Kalo ikut perkiraan dari hari spotting, hari selasa tu CD5.  Last day untuk ambil ubat.

Period kali ni mmg gila sikit..hari jumaat tu dia spotting petang tu jer. Malam tu clear. Dalam hati takpe tunggu sok.  Sabtu tu pun sama spotting sikit jugak. Dalam hati dah cuak..cam kalo period mmg tak kuar2.  Mgkn preggy ke? hihi.. Sy kata tak pe la tunggu lagi hari ahad. Hari ahad baru la period keluar. Itu pun darah coklat2 jer..byk sikit dari spotting.  Hari isnin baru flow yang betul2 banyak.

So hari isnin tu miting cam biasa.  Bila petang tu..jumpa bos bagi tau sok pg selasa sy nak gi LPPKN nak gi jumpa doc.  Bos boleh ckp.."time2 sibuk cam ni awak nak gi jumpa doc".  Masa tu rasa bersalah sgt kat dia. Petang tu saya stay kat ofis untuk siapkan pindaan lepas msyrt. Pepagi selasa tu sy gi LPPKN dgn berkira2 bila la next appointment utk scan.  Kalo scan tu jatuh 7 Oktober 2013, sy akan ckp dgn doc sy tak nak ambil ubat..dan postponed treatment next time.  Sbb 7 Oktober 2013 miting lagi besar dan sy urusetia. 

Bila smpi turn jumpa doc..discuss pasal last IUI.  So far doc sgt berpuas hati..cuma kuantiti sperm Encik B kurang sikit jer.  Doc berjaya masukkan 10juta.  Doc kata kalo boleh dia nak 20juta.  Doc pun bagi tau ini mgkn last IUI saya.  So lepas ini kena proceed IVF.

So doc tanya period bila. Sy bgtau sy start spotting hari jumaat dan sabtu. Betul2 period hari ahad. Sy tanya doc dari mana nak kira ini.  Doc tanya saya balik..awak rasa spotting hari jumaat tu period ke tak? Saya jawab..hari jumaat tu saya dah tak solat. Doc pun gelak..so kita kira spotting tu CD1.

Maka doc bagi ubat sama seperti last IUI.  100mg clomid untuk 5 hari dan puregon 100iu untuk 4 kali.  So datang balik scan pada 9 Oktober 2013.  Apa lagi...happy gila time tu. Sbb tak kena time 7 Oktober 2013.  Doc kata lagi kemungkinan besar IUI pada 11 Oktober 2013 hari jumaat.  Minggu berikut tu dah nak raya haji.  Masa tu tak terfikir yang 11 Oktober 2013 ada miting yg sy jadi urusetia dan semua report sy buat.  Mati lagi la nak bagitau bos ni...

Ubat ambil cam biasa.  IUI pertama saya ambil pukul 10 mlm.  Yang kali ini saya ambil kul 8 mlm.  Senang sikit.  

Sok nak gi scan.  tak tahu apa cerita.  Setakat hari ini, ok jer..takde pulak rasa pe2..mgkn dah immune dgn drug2 ni..hihi.  Jika jadi la IUI hari jumaat tu cam ne nak gi ckp ngan bos ni. Daripada saat terperasan bertindih ngan miting, hari2 berdoa moga2 dipermudahkan dan miting tu cancel..pinda hari lain.  Tapi sehingga hari ni..miting tu on jer. Skrg pun dah gelabah buat semua report. Yang penting prepare semua benda untuk miting. Kalo dah settle..mgkn bos tak marah sgt kot.. Cam ne pun kena face to face ngan dia.  Dia nak marah tu dia punya pasal la..tapi yang penting jgn berbohong..huhu

Dugaan betul...harap semua ok la.

Untuk semua ttc'ian, berusaha dengan apa cara sekali pun (yang pasti halal) untuk mendapatkan zuriat ini. Kerana dengan usaha itu, asbab untuk Allah bagi rezeki zuriat.  Rezeki Allah ini kita kena cari.  Sebagai contoh, kenapa kita kena kerja. Pergi pagi balik petang.  Sbb nak dpt duit kan.  Duit itukan rezeki dari Allah.  Dengan sbb kita kerja kita dapat rezeki wang.  Begitu juga dengan usaha kita nak dapatkan zuriat..tak kisah la makan supplement ke, minum susu kambing ke, berurut ke, jumpa doc ke..yang penting kita usaha.  Dengan usaha itu..Insya Allah akan disalurkan rezeki yg kita semua tunggu.  Bila kita dah berjaya mengandung..usaha kita itu adalah asbab untuk kita dapat rezeki dr Allah.  Bukanlah ubat, supplement, IUI/IVF yg memberikan kita zuriat.  Peringatan ini untuk diri sendiri dan mereka yang membaca.  Dan niatlah kita nak zuriat ini kerana Allah dan Rasulllah.  Bukan kerana manusia yang selalu mengata/bertanya.  

Sekian. Wassalam.


WLC :: Review Minggu Kedua

Assalam semua..

Update untuk minggu kedua..
Petang nnt nak timbang untuk minggu ke-3 lak..


Naik 800 gram..gilo byk..
Tak memasal kena denda RM5..
Sebabnya..3 hari cheat day..
Jumaat miting kat putrajaya pepagi dah gi..mmg tak minum la herbalife. 
Sabtu gi kuantan..kenduri sepupu. Masa kat temerloh diaorg kat kuantan dah call nak ajak breakfast sekali. Bila dah smpi kedai mamak apa lagi belasah roti telur ngan kari kambing. 
Acara akad nikah kul 10..lepas tu melantak lagi..time tu ramai2 berkumpul sedap jer makan kongsi2..
Malam tu majlis resepsi kat hotel..harus la desertnya sgt best.
Dan hari ahad..makcik beli nasi minyak yang sangat sedap. Apa lagi belasah lagi..

Exercise takde..sbb busy ngan keje ofis..
balik dah penat..tido jer..

Tapi paling tak puas hati Encik B boleh turun 0.8kg
Apa dia pindah lemak2 pada saya ker?
Padahal dia lagi la melantak cam apa..
mmg tak puas hati..

So setakat minggu kedua dah turun 1.2kg..
Ada lagi 4.8kg nak turun..
Rasa2 mampu ke?..hahaha..

Harus berusaha lebih kuat ni!!

Sekian
Wassalam




Thursday, 26 September 2013

WLC :: Review Minggu Pertama

Assalam semua..

Quick update pasal weight loss challenge untuk minggu pertama.


Oleh kerana saya peratus penurunan saya paling banyak..saya diumumkan sebagai 'Winner Of The Week'

Sukanya!! Tak sangka boleh turun begitu banyak..Kagum jap dengan diri sendiri..hihi. Biasa nak turun 100gram pun payah benor. 

Dan mgkn minggu ini ramai tak dpt hadir sessi timbang (jammed gile time tu)..so boleh la menang.

Yang penting saya masih makan nasi dengan lauk2 dan masih pergi party2.  Minum shake herbalife untuk breakfast sahaja.Cuma yang add on sikit..bersenam dan tidak minum air manis.

Moga minggu kedua ni adalah penurunan sikit. Tak harap menang.  Sbb weekend minggu ini akan menghadiri kenduri kahwin sepupu. For sure penuh dengan sessi makan2..

Sekian
Wassalam





Wednesday, 18 September 2013

WW :: Weight Loss Challenge

ehsan oleh pakcik google


untuk tempoh 6 minggu aka 42 hari
(17 September 2013 - 29 Oktober 2013)
ada 11 peserta, 2 lelaki 9 perempuan
Hadiah utama 50% daripada fee yang masuk aka RM550

Ini adalah cabaran untuk diri sendiri !!

Target untuk 6 minggu ini nak turun sebanyak

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

6 kg

Selamat maju jaya untuk diri sendiri..hihi

wassalam


Wednesday, 11 September 2013

Bulan September :: Bulan Sibuk Sesangat..

Assalam semua..

Dah lama tidak mencoret sesuatu di sini. Biasala..dah masuk bulan banyak keje.

Sekarang sibuk menguruskan..

sumber :: google

Selaku urusetia..banyak la kerjanya.

Dan pada bulan ini juga ada 2 orang sepupu yang akan melangsungkan perkahwinan. Lagi la terasa padat jadual. Tak sempat nak enjoy..

Untuk akhirnya tahniah bagi sahabat ttc yang telah berjaya preggy. Yang belum lagi..jangan putus asa...teruskan usaha. Saya juga masih berusaha. Ingatlah rezeki ini ketentuan Allah. Usaha itu asbab utk kita mendapatkan rezeki tersebut. Sama seperti knp kita kena kerja..sbb asbab utk Allah bagi kita rezeki kewangan utk kehidupan kita.  

Sebelum bye..sedikit semangat utk semua..

:: tak perlu bertanding antara kita, kerana Allah menjadikan setiap manusia ada keunikan masing-masing::

Ok..tak boleh mengadap lelama sgt blog ni..ada lagi kerja yang lebih penting!!

Wassalam.

Wednesday, 14 August 2013

Cerita Syawal Kami..

Assalam..

Alhamdullilah..hari ni dah masuk kerja setelah seminggu bercuti hari raya. Takde la raya blues pun. Sbb dah set dalam kepala..rabu kena kerja. Semalam baru smpi dr kampung.  Perjalanan semuanya lancar. Dan yang paling syok nak dtg kerja hari ini..sbb semalam dah terapi di One Utama selama 4 jam lebih..hohoho. Baru nak shopping raya..hihi.

Syawal tahun ini biasa2 aje. Berhari raya di rumah ibu mertua. Sepatutnya giliran berhari raya dgn mak dan ayah.  Last year pun raya dgn mertua sbb mak ayah berhari raya di Mekah. So saya tak kisah pun mana2 pun ok. Mak pun berhari raya di rumah ibu mertuanya aka nenek saya la..

Soalan cepu emas utk kami dah makin berkurangan. Mgkn orang pun dah malas bertanya kot. Cuma ada sorang jer bertanya..Encik B jawab begini "Insya Allah dapat masa tahun ke-5 (tahun depan la tu). Dapat 3 sekali." Saya yang ada dibelakang yang dengar terus jer mengaminkan kata2 suamiku itu.  Mana tau..itu semua rezeki Allah.  Tapi yang bestnya..confident jer suami saya menjawab.  Orang yang bertanya tu terus diam..cerita benda lain lak..hihi.

Raya ke-4 saya dah period. Ngam 27 hari. Untuk cycle kali ini..tak jumpa doc pun sbb doc masih bercuti. Insya Allah bulan depan.

Ok la...nak sambung buat kerja ni. Semangat..semangat..semangat!!

Wassalam..




Thursday, 1 August 2013

Buka Puasa di Rumah/Bazar Ramadhan/Buffet dan Masjid..Mana Satu Pilihan Kita?

Assalam..

Hari ni dah 23 ramadhan. Lagi 6 hari sebelum menyambut hari raya. Mesti semua orang sedang sibuk membuat persiapan raya. Persiapan raya saya paling ala kadar tahun ni. Baju raya pakai jer baju masa majlis perkahwinan adik saya + ada 2 3 helai baju dibeli sebelum2 ni. Baju betul2 baru mmg tiada. Kasut dan hand bag mmg tiada dlm senarai. Cuma ada beli kuih raya yang tak sampai 5 jenis. Mood raya lum smpi lagi kot!!

Hari ni nak story pasal tempat berbuka puasa. Mgkn ini apa yang saya rasai dan semata2 dari pandangan saya saje.. jika berlainan pendapat terpulang..kerana Allah cipta manusia ini mempunyai perasaan.

1) Berbuka Di Rumah Dengan Masak Sendiri Lauk Berbuka

Ni yang sepatutnya. Isteri sediakan juadah untuk berbuka utk keluarga. Awal puasa mmg saya tak masak. Tp minggu akhir puasa ni saya masak jugak. Hanya ada lauk dan sayur jer. Bila masak sendiri mmg sedap dan terjamin kualitinya. Masalahnya bila rumah jauh dari tempat kerja..masa yang ada sgt suntuk. Kul 6.30 baru smpi rumah. Berkejar menyiapkan juadah.  Mujur la sekarang maghrib lewat 7.30pm. So sempat la setakat 2 3 jenis lauk. 

Yang tak bestnya masak sendiri ni..pening memikir nak masak pe. Start je zohor dah pikir nak masak pe. Kadang2 tu suh Encik B pikir nak makan pe. Saya masak jer. Bila dua2 buntu..Encik B gi kedai runcit beli la apa yang berkenan..nnt saya masak jer. Part ni mmg paling tak suka. 

Bila dah masak, yg makannya berdua je. Lauk banyak..so makan banyak. Bila dah bnyk makan..perut jadi se'eh (perut penuh smpi nak gerak pun susah). Nak gi solat terawih pun malas2..jer. 

Apa pun berbuka dirumah masak sendiri mmg pilihan kebanyakan orang.

2) Berbuka Di Rumah Dengan Beli Makanan Di Bazar Ramadhan/Kedai

Tahun ni sekali jer beli di bazar ramadhan. Di bazar banyak jenis makanan..smpi tak tau nak makan pe. Kalo bazar yang famous amos sure ramai orang smpi tak nampak lauk/makanan yang dijual. Penat puasa + penat beli di bazar lagi. 

Sekarang ni harga makanan di bazar dah mahal. Sekali pergi mesti RM20 habis. Balik jer rumah time berbuka..rasanya..sangat tak sedap.  Rasa dah la failed + belum tau lagi bersih ke tidak.

Yang mudahnya..boleh beli apa yang teringin. Tak payah bersusah payah habis masa nak masak sendiri. Jimat masa.

Jika tak beli di bazar..restoran2 / kedai makan ada jugak jual lauk. Kedai sebegini lebih baik daripada bazar ramadhan. Cuma pilihan lauk/juadah agak terhad la.  Apa pun masih boleh menjimatkan masa memasak.

3) Berbuka di Buffet2 Ramadhan

Trend pada masa kini.  Dulu2 masa kecik2 tak tau pun buffet2 ramadhan ni. Start keje dah makin banyak buffet ramadhan ni.  Pernah 1 tahun, saya dan cik misi giler berbuka di buffet ramadhan. Cakap jer tmpt, mahal ke murah mmg kitaorg gi.  Masa tu takde komitmen..duit mmg tuk enjoy je la.. Enjoy makan la.

Tapi sejak kahwin..dah makin kurang berbuffet ramadhan. Sekali dua jer dalam bulan ramadhan. Tahun ni baru 2 kali jer. Satu ada voucher percuma. Satu lagi orang belanja. Kalo tak mgkn tak gi kot.

Bestnya juadah berbuka mmg banyak. Macam2 smpi tak termakan. Dulu zaman muda2 boleh la makan tak ingat dunia. Tapi sekarang..minum air buka puasa ngan kuih jer pun dah kenyang.  Kalo bayar sendiri tak berbaloi rasanya.  Dan paling tak bestnya, tempat solat..nak berebut2. Ada sesetengah tempat..ruang solatnya terhad dan kurang selesa. Bila dah berbuka di luar..for sure terawih tak sempat nak gi. 

Selain itu, nak gi tempat buffet pun kena mengharungi jammed. Dah la balik keje jammed. Nak gi berbuka pun jammed. Lagi lama hidup dalam kereta daripada dalam rumah sendiri.

4) Berbuka di Masjid/Surau

Pertama kali berbuka puasa di Masjid Negeri Shah Alam. Tahun tak ingat. Lepas itu mmg menjadi kesukaan la berbuka di masjid/surau ni. Dan untuk tahun ini paling banyak berbuka di surau kawasan perumahan. 

Syoknya berbuka di surau ni..tak payah nak pikir2 nak makan pe. Apa yang dihidangkan di surau tu makan jer. Kalau tak lalu..makan apa yang boleh makan. Balik keje..ada masa 1 jam boleh dimanafaat untuk membaca al-quran atau berzikir. Bila makan berkongsi ni..kita akan makan setakat apa yang kita nak makan jer. Tambah2 mmg takde la. So boleh control intake makanan. 

Stail masjid/surau..buka puasa ngan kurma dan kuih-muih. Solat maghrib berjemaah. Kemudian baru makan nasi. Kemudian solat isyak dan terawih berjemaah.  Bila berbuka di masjid/surau sekurang-kurangnya dapat banyak pahala berjemaah.  Suasana berbuka pun lebih aman dan sangat seronok berbuka ramai2.

Walaubagaimanpun, menu adalah terhad. Apa yang ada itu lah rezeki berbuka.  Menjimatkan masa dan duit.  Tapi bila dah berbuka free..jgn la lupa untuk bersedekah di masjid/surau..bagi balik la apa yg kita makan. Mmg ada setengah masjid/surau disponsor..tapi tak salah untuk bersedekah dengan nilai yang kita makan itu. Rezeki untuk orang lain pulak..

Ada empat tempat berbuka. Pilihan utama saya adalah no. 4. Sukar utk digambarkan keseronokan berbuka di masjid/surau. Mgkn lain orang lain pilihan. Pada yang belum pernah berbuka di masjid/surau..cuba la sekali. Rasailah.. Pilihan anda yang mana satu?

Wassalam.



Monday, 29 July 2013

Dugaan Ramadhan Buat Kami

Assalam..

Hari ni dah 20 hari berpuasa. Ya Allah sekejapnya masa berlalu. Dan nak habis bulan Julai..Tinggal lagi 5 bulan untuk habiskan tahun 2013.

Ramadhan tahun lalu di awal ramadhannya kami ditimpa dengan sedikit dugaan. Baca di sini.  Kali ini dugaannya agar mencabar. Sehingga berjurai jugak la airmata ni. 

Episod dugaan bermula pada petang 3 ramadhan. Hari jumaat. Jalan jammed giler!! Kuar rumah kul 5.15 smpi di DA kul 7.25pm. Lgi beberapa minit nak buka puasa. Lps jer berbuka, sy mu**ah. Dlm hati pikir mesti haru menempuh jammed.

Sok pagi 4 ramadhan bersahur minum shake herbalife. Sebelum2 ni ok jer. pagi tu minum2 jer sy mu**ah. Sudah dah!! Shake yang berbaki separuh lagi sy buang jer. Bersahur makan kurma dan air suam jer. Sudah rasa mesti perut tak ok ni. Hari tu berbuka ngan mak di kg, suh mak masak ikan singgang jer. Kuih muih yang best2 semua tak sentuh. Bersahur 5 ramadhan makan kurma ngan air suam jer. Nasi mmg tak boleh masuk. 

Berbuka hari ahad tu beli di bazar ramadhan seksyen 13 Shah Alam. Beli char kway teow jer. Buka puasa makan sikit jer. Sbb tak sedap. Bersahur next day (6 ramadhan) 2 3 kali ke toilet..ci**t-bi**t. yang kuar hanya air sj. Gagahkan diri ke ofis. Smpi ofis rasa cam takde tenaga, lemah semacam. Terus gi klinik. Dpt MC ambil ubat. Yg gerunnya..doc kata dia bagi tempoh 3 hari jer..kalo tak ok datang semula dia akan bagi referal letter ke hospital untuk check. Wahh..cuaknya.

So start hari isnin tu, ambil makanan yang light2 jer..makan yogurt..pedas2 tak makan. Sehingga hari Jumaat 10 ramadhan itu perut ok2 la. Bersahur makan kurma ngan air suam jer..itu jer yg boleh ditelan.

Hari Sabtu 11 ramadhan, berbuka puasa di rumah sy masak mee kari. Teringin sgt. Biasa la bila sendiri masak semua bahan letak la..ayam, kerang, fish ball, tauhu kering dan berbagai. Time masak kuah tu letak cili boh sikit jer..sbb tak nak pedas sgt. Lepas terawih gi lepak rumah jiran..minum teh ngan makan nasi lemak (sikit sgt kuantiti diambil). Masa ini ingat perut dah ok.  Blk melepak tu..tidur la. 

Dalam kul 3 pg perut start memulas2. Baring tak kena, duduk tak kena, gi toilet tak kena. Ya Allah tak tahu cam ne nak ckp sakit sesangat. Masa tu Encik B sapu minyak angin panas pun tak mujurab. Bila terlalu sakit air mata pun keluar la. Habis semua zikir di baca utk kurangkan sakit. At the end, Encik B ambil air masak dibaca2 sikit pada air tu kemudian sy minum..baru la lega sikit.  Bersahur pg tu di atas katil ngan buah kurma dan air masak jer.

Dah siang tu perut ok la sikit. Mgkn berkat doa Encik B buat isterinya. Berbuka pd hari ahad (12 ramadhan) tu saya masak bubur nasi jer. Lauk semua tak pedas. Sayur tumis pakai olive oil. Mmg sessi mengjaga perut betul.  2 hari jugak makan bubur nasi. Lepas pada tu makan nasi tapi pedas2 mmg tak ambil.

Dalam pada sy sakit perut, Encik B juga sakit perut. Angin dan ci**it-bi**it.  Pada minggu awal sy sakit, dia ok jer. Pada minggu kedua sakit..kitaorg dua2 org sakit. Padahal, minggu kedua tu byk berbuka puasa di rumah.  Kalo tak berbuka puasa di surau. Itu yg sy confuse giler. Tapi the end sy tahu, yg kitaorg tak boleh makan pedas. So untuk minggu berikutnya sy masak makanan yg kurang pedas. Cili padi mmg tiada dalam senarai la.

Dan sekarang...Alhamdullilah kesihatan kembali pulih. Cuma masih berhati2 dengan apa yang dimakan. Semenjak perut meragam sy mmg tak ambil sebarang produk herbalife. Shake pun tak ambil.  Bersahur sekadar kurma dan air suam.  Alhamdullilah masih bertenaga. 

Bila story kat orang..ok la kurus la badan.  Mmg best turun berat..tapi derita sakit tu tidak tertanggung. Bila tgk makanan yang best2 tak boleh makan..rasa seperti Allah telah menarik nikmat terutama sekali nikmat PEDAS itu. Sbb hidup ini terbiasa makan pedas.  Tetapi dalam hati mungkin ada hikmahnya..

Orang kata sakit perut ni sbb beli makanan diluar.  Sepanjang 21 hari berpuasa ni 1 hari jer beli di bazar ramadhan.  Selain itu berbuka di surau, di rumah dan 2 kali berbuka buffet ramadhan.  Bila tgk org lain yang makan bersama sy ok jer..mgkn perut sy yg tak boleh terima. 

Apa pun dugaan ni secebis dari dugaan yang Allah berikan.  Bila sakit kita akan lebih ingat pada-Nya berbanding kita sihat. Sihat itu adalah antara nikmat yang besar. Jagalah kesihatan..kerana bila tak dijaga mgkn saje nikmat itu ditarik balik. Dan pada masa itu, kita akan menyesal tak sudah.  Ingat ini utk diri sendiri dan sesiapa yang membacanya..

Wassalam.

Monday, 22 July 2013

Hadiah GA

Assalam..

Dah bersawang blog ni. Mohon ampun dan maaf la..tuan blog sibuk sesangat. Hal kerja, hal rumah dan sedikit hal kesihatan.  So masa yang ada digunakan untuk menguruskan hal yang penting..so blog ni sipi2 maka ditinggalkan dulu.

Alhamdullilah pada 16 Julai 2013 saya telah pun terima hadiah GA yang pertama2 kalinya. (terharu sesangat)


Terima kasih pada Nina Sweet Tooth yang sudi memilih saya sebagai pemenang.

Bila bawa balik rumah, Encik B tanya dapat dari mana hadiah? Saya kata menang kat blog. Dia mmg tak percaya gile. Pastu sibuk dia ngorek citer cam mana boleh menang. So saya citer la menang pasal cerita kenangan bulan puasa.  Dia dah dpt agak mesti saya citer pasal berbuka di Masjid Negeri. Saya kat yup.  Sejujurnya, Encik B mmg tak tahu aktiviti blog saya. Dia tahu saya ada blog tapi dia tak pernah baca. So biarlah dia tak baca..nnt byk lak komen dia..hihi.

Kisah berbuka di masjid itu hanya 1 kenangan daripada berpuluh2 kenangan saya di bulan puasa.  Cam2 kenangan bulan puasa antaranya citer pasal terawih masa sekolah, citer pasal mangkuk tingkat masa kat rumah bujang, citer pasal berniaga di bazar ramadhan masa sekolah, citer pasal tak puasa sbb ambil lesen kereta dan banyak lagi.  Semua itu masih lagi segar di dalam kepala ini..dan bila masuk jer ramadhan teringat kenangan2 tersebut. Kalo citer mesti korang pening bacakan..hihi.

Apa pun yang kita lakukan di dalam bulan ramadhan ini moga2 dapat balasan dari Allah.

Sekian, Wassalam.

p/s :: pada kala ini saya rindu pada mangkuk tingkat masa rumah bujang. Syoknya time tu tak payah fikir nak makan/masak apa.  Makan jer apa yang makcik masak...hihi.




Thursday, 27 June 2013

4th Anniversary


27 June 2013

Ulangtahun ke-4 perkahwinan kita
Terasa baru semalam kita melangsungkan upacara akad nikah
Kerana debaran di hati masih lagi terasa
tetapi bila dihitung dengan kaedah matematik
kita telah bersama selama 1,460 hari
kita telah bersama 35,040 jam
Ohh..banyak sungguh angka itu

Syukur Ya Allah,
Engkau berikan anugerah berkeluarga buat saya
Antara anugerah-anugerah yang hebat Engkau berikan
Kerana ikatan perkahwinan ia menjadi pelengkap rasa jiwa kami
Di dunia dan Insya Allah di akhirat kelak

Ya Allah,
Aku pinta sentiasa wujud rasa cinta dan sayang antara kami
Tolong ansur antara kami
Saling muafakat antara kami
Saling melengkapi antara kami
Dan sentiasa berusaha mencari redha-Mu Ya Allah

Berkatilah hubungan kami ini
Kami ingin kasih sayang kami kerana-Mu Allah
Berpanjangan hingga ke syuga-Mu Ya Allah
Amin

Wednesday, 19 June 2013

1st Entry GA untuk Dessert Of Life 1st GA

Assalam..

Ini adalah kali pertama saya sertai GA sejak sudah berblog sekain lama. Pernah juga try2 nak masuk tapi cam blank jer. Bila Nina Sweet Tooth melancarkan 1st GA, rasa cam boleh masuk jer. 


Hadiah pemenang GA disponsor Nia Souq.  Tq. 

Bila masuk ramadhan, ada banyak kisah terjadi pada saya. Dari kecil sampai la sekarang ni. Yang manis, yang pahit, yang kelat cam2 rasa ada. Tapi yang saya akan coretkan ini, kisah ramadhan yang paling menyentuh jiwa saya. 

Tahun terjadi tak berapa ingat sama ada 2010 atau 2011. Hari kejadian adalah hari Sabtu.

Sepanjang saya hidup sehingga tarikh kejadian saya tak pernah berbuka puasa di masjid. Biasanya saya berbuka puasa di rumah atau kedai bersama family dan kawan-kawan.  Beberapa hari sebelum hari kejadian saya beria-ia sangat mengajak Encik B berbuka puasa di masjid.  So Encik B bersetuju dengan idea saya tu.

Kitaorg memilih untuk berbuka puasa di Masjid Negeri Shah Alam. Kebetulan hari Sabtu tu Encik B kerja, dia balik kerja pukul 4.  Bila Encik B balik jer saya suruh dia siap cepat. Dia kata kat saya, tak yah nak tergopoh2..ada byk makanan pun kat masjid tu. Dia mmg dah biasa buka kat masjid..maka dia berckp melalui pengalaman dia.

Saya push lagi..so dia yg kepenatan ikut sahaja arahan isteri.  Masa tu dok di Kelana Jaya. Kuar rumah dari Kelana Jaya dalam kul 5 lebih. Kuar2 rumah..seperti biasa jammed. Masa otw ke Masjid tu saya tanya Encik B, kita tak nak bawa makanan sikit ke? Dia kata...tak yah..makanan banyak la kat masjid. Dia berckp melalui pengalaman dia lagi.  Sebagai isteri saya mengikut kata dan orang tak pernah berbuka di masjid.

Sampai jer di Masjid dalam kul 6. Masya Allah banyaknya kereta..nak cari parking pun susah. Bila dah dapat parking tu..kitaorg pun cepat2 la gi tingkat bawah masjid.  Masa sampai tu ada program Gaza...ohhh..patut la ramai. Dan masa kitaorg sampai tu, sudah ada orang dah siap dok atas hamparan bersama makanan. Cepatnya.

Kitaorg pun beratur la nak ambil makanan. Tgh beratur tu, ada org pengsan. Dlm hati, org ni mesti tak sahur. Barisan sgt panjang. Kitaorg org tgh2 dlm barisan.  Org depan beritahu makanan dah habis. Alamak.. tapi kitaorg relax jer..bila sampai kat depan..ada orang bagi air. Dia bagi air teh o ais. Org tu bagi air separuh cawan jer. 

Dia kata, sorry..air dah tinggal sikit..so bagi sikit sorang. Saya dapat separuh..Encik B dapat separuh. Barisan masih lagi panjang.  Masa tu dah start rasa sedih. Sbb saya beria nak bawa makanan, Encik B tak bagi. Ok la. Tapi yang peliknya, kitaorg tak beli pun makanan..sbb di dalam area masjid ada jer org jual makanan ringan..cam kuih, burger.. tak tau kenapa kitaorg takde hati nak beli..

Kitaorg berdua dok di tepi dinding. Depan kitaorg ada sekumpulan kanak2 bersama ustaz diaorg. Meriah sgt. Diaorg dah siap duduk sebaris bersama nasi masing2. Sekejap2 tanya ustaz..bila boleh makan ni. Ustaz kata tunggu azan.  Bila dah azan, kitaorg pun berbuka dengan separuh gelas air teh o ais. Budak2 berbuka dengan makanan diaorg. 

Masya Allah masa itu, saya rasa sangat sayu.  Ye saya dilahirkan di dalam keluarga yang senang. Dari kecil sampai besar, makanan berbuka saya sgt meriah.  Cam2 ada.  Tetapi hari tersebut saya hanya berbuka dengan air teh o ais separuh gelas. Saya tgk budak2 dihadapan saya ada makanan...seronoknya mereka. Ya Allah, beginilah rasanya perasaan orang miskin.  Masa minum air tu, airmata saya laju jer keluar.  Pengajaran yang sangat berharga pada ketika itu.  Biasa kita dgr ustaz kata..hikmah puasa ini Allah nak ajar bagaimana hidup org susah takde makan. Setiap tahun saya dgr..tapi saya tak rasa pun.  Bila Allah bagi pengalaman ini, saya dah tahu apa itu hikmah daripada Puasa..

Encik B kata, nnt kita gi makan lepas terawih. Habis minum, kitaorg gi solat maghrib, solat isyak dan terawih. Habis tu, kitaorg gi makan di Seksyen 11. Masa makan tu, saya masih menangis. Walaupun saya dah dapat makan, tapi perasaan masa berbuka tu masih terkesan di hati ni.

Pengajaran Ramadhan yang sangat indah buat saya dan menjadi ingatan buat saya.  Pada tahun selepas kejadian tu, saya dan Encik B mmg suka berbuka puasa di masjid/surau.  Suasana berbuka sangat berbeza dengan berbuka puasa di rumah. Sgt2 meriah. 

Dan setiap kali kitaorg bercadang berbuka puasa di masjid, saya pastikan membawa sedikit kurma dan kuih2...supaya saya ada la makanan. 

Ramadhan itu adalah bulan pengajaran.  Pelbagai pengajaran..secara langsung atau tidak langsung.  Moga kita terus belajar daripada Ramadhan..

Moga dapat bertemu Ramadhan kali ini..

Sekian..
Wassalam..










Thursday, 30 May 2013

16dpiui = CD1 :: IUI Failed #2013 #1st Treatment

Assalam dan selamat pagi semua..

Setelah 4 hari mengalami spotting, akhirnya Cik P telah datang dengan jayanya petang semalam.  Alhamdullilah...

Maka, IUI kali ke-3 ini tidak berjaya..

Untuk IUI kali ini, saya berjaya utk mengawal diri saya dari kesedihan yang terlampau.  Mengenangkan pada IUI pertama dan IUI kedua, bila period jer bengkak jugak la mata ni menangis.

Bukan tak sedih, tapi dari awal lagi saya dah bina kekuatan diri utk menerima apa jua ketentuan Allah.  Bukan bermakna saya tidak mengharap, sangat2 mengharap tetapi sebagai seorang Muslim, saya telah berusaha, berdoa dan bertawakal.  Saya redha..

Saya mmg nak continue treatment, tetapi hari yg saya call LPPKN, nurse beritahu bahawa bilik OT ditutup 2 minggu utk kerja penyelenggaraan.  So diaorg tak ambil kes. Tggu next period. Tapi tak mgkn juga diaorg akan ambil kes, kerana terlalu hampir dengan bulan ramadhan.  Berkemungkinan treatment akan bersambung selepas hari raya.

Untuk tempoh bertenang ni, saya tetap akan meneruskan usaha TTC dengan kaedah2 alternatif dan supplement2 sedia ada.  Program penurunan berat badan akan diteruskan (berat dah naik sbb tak berapa control makan). Jgn cepat mengalah...sbb rezeki itu adalah rahsia Allah..

Untuk TTC'ians, terima kasih atas sokongan kamu semua.  Walaupun kita bersua di alam maya, tetapi keprihatian dan doa kalian amat dirasai dan dihargai (rasa nak peluk korang semua).

Sekian. Wassalam..




Wednesday, 29 May 2013

Spotting Sebelum Period

Assalam semua.

Hari ni google pasal SPOTTING. Byk2 entry..nak share pasal artikel ni.

Reasons for Spotting Before Period


Spotting before your period can occur for a variety of reasons. Spotting is light bleeding experienced outside of normal menstrual periods. While many of these reasons are normal or benign, spotting is still considered to be abnormal bleeding and thus should always be checked out by a doctor.

1. Ovulation

  • Ovulation is unnoticeable for most women. Some women, however, notice light spotting for a day or two after ovulation. This type of spotting before the period is generally a normal byproduct of ovulation for these women. 
    --> ovulation dah lepas. Dan perkara ini tidak pernah terjadi pada saya.

2. Birth Control

  • Spotting is one of the most common side effects of most hormonal birth control options, including birth control pills, hormonal IUDS and the birth control shot, patch and implant. This side effect often subsides after a few months. Women sometimes also experience spotting after they stop using a particular hormonal birth control method.
    --> Untuk cycle ni saya mmg tak ambil pil perancang. So tidak berkaitan.

3. Pregnancy

  • Many women experience spotting in the first few months of a normal pregnancy, so spotting before an expected period may be a sign that you are pregnant. Spotting can also, however, be a symptom of an ectopic pregnancy, a condition that can be life-threatening if not treated early.
    --> Berkemungkinan. Major sign of pregnancy blm ada sgt (so tak tahu la). Tapi ada org mmg takde tanda pun yg dia preggy.  Kes ni mmg terjadi pada kakak ofis saya.

4. Miscarriage

  • Spotting before an expected period is sometimes the sign of an impending miscarriage. Since you may not suspect that you are pregnant until you miss your period, it is possible to experience miscarriage-related spotting without even realizing that you've become pregnant.
    --> Tak tahu. Sbb belum tahu pregnant atau tidak.

5. Hormonal Imbalance

  • Spotting can also be the result of hormonal imbalances other than those caused by pregnancy or birth control. For instance, your body may be producing too much estrogen or not enough progesterone, possibly due to a thyroid problem or from taking certain medications.
    --> Kemungkinan besar. Sbb cycle ni ambil byk drug. Effect daripada ubat2 yang telah diambil.

6. Serious Conditions

  • Spotting before your period is sometimes a sign of an underlying condition such as uterine fibroids or polyps, ovarian cysts or cervical or uterine cancer. While rare, these conditions can be serious and may require treatment.
    --> tak tahu.  Tp ada member yg kena polyps tu dia spotting selepas period dan spotting tu berpanjangan dlm cycle day.  

When to See Your Doctor

  • You should consult your doctor if you experience any spotting between your periods. While your spotting may be perfectly normal, it's important to rule out pregnancy or any underlying conditions. If you experience very heavy bleeding between periods, contact your doctor immediately.
    --> Appointment pada 4 jun 2013. 
sumber :: http://www.ehow.com/about_5339774_reasons-spotting-before-period.html

*************************************************************************************************

Semalam dah call LPPKN bertanya pasal spotting ni.

Nurse kata, sehingga 4 June 2013 jika darah belum keluar kena datang klinik. Tapi kalau dah keluar darah period tak perlu dtg.


Ya Allah kau permudahkanlah semuanya. 


Sekian. Wassalam..



Monday, 27 May 2013

14dpiui :: Spotting..

Assalam..

Hari ni genap 14dpiui.

Blm buat UPT lg. Dah niat nak buat UPT bila habis makan ubat Duphaston tu. Tapi start Asar hari semalam dah spotting.

Duphaston tu masih lagi berbaki 2 hari (hari ini dan esok).

Hingga pagi ni pun masih spotting. Fresh blood masih belum keluar. Dan saya masih terus ambil duphaston atas nasihat cik misi.

Blm boleh disahkan IUI ni failed.  Sbb cik misi kata makan jer ubat tu smpi habis dan tgk kauntiti darah yg kuar. Siap dia cakap "Akak ada jer org mengandung period pada awal preggy. So kita tgk dulu." Positif sungguh adik aku. Kakak dia awal2 lagi dah mengalah..

Sekarang, tggu dan lihat jer.

Sekian. Wassalam..

p/s :: sedang berlapang dada..

Thursday, 23 May 2013

Happy Weekend Everbody!!

Assalam..

Hari esok telah bermula cuti sekolah utk tempoh 2 minggu.  Dan hujung minggu ni cuti hujung minggu yg panjang. Jumaat hingga Ahad.

Saya ada program family day di cherating..yuhuuu. Acara bermula hari Sabtu hingga Ahad.

Tapi hari jumaat dah bergerak ke kuantan. Berjimba2 dengan makcik dan cousin2 di sana. Encik B nak open table katanya..yuhuuuu.  Bila weekend diet semua gone!!!

Happy weekend utk pembaca blog ni..


Sekian. Wasslam..

Wednesday, 22 May 2013

2ww :: Tak Boleh Makan Pedas

Assalam..

Betul ke dalam tempoh 2ww tak digalakkan tak boleh langsung makan pedas?

Byk entry dan forum bagaitau cam tu..

Masalah skrg...saya hanya boleh makan makanan yang pedas2 sahaja.  Yang tak pedas mmg tolak ke tepi. Tekak tak lalu nak makan. 

Kalau makan mee / mihun mesti ada cili potong (wajib).  Suka order mihun kungfu.  Selagi cili tak sampai selagi tu la tak nak makan..

Kalau makan nasi mesti ambil lauk yg paling byk sambal dan rasa paling pedas. Kalo tak, ambil la smbl belacan/tempoyak penambah rasa pedas tu..

Cam no ni?? Harap2 semua ok la..

sumber :: google

Bestnya sambal ni kalau dapat makan ngan nasi panas dan ikan goreng..

Sekian. Wassalam

Tuesday, 21 May 2013

Header Baru :)

Assalam..

Sejak berblog ni..sy mmg tak pernah update pun header kat blog ni. Sy mmg tak tahu cam mana nak buat.

Bila gi blog orang lain..cun jer diaorg punya header. Jeles tau!!

So minggu ni, saya menggunakan kaedah cuba jaya men'create' header utk blog ni.

Hasilnya sebegini rupa la..


comel tak?? hihi..
Mesti la comel cam tuan blog ni....haha perasan tul!!

Ini usaha cari gambar kat google pastu edit di online photo editor. Ok la. Bg sy yg buta seni ni!!!

Gambar budak2 tu sebenarnya kosong..


kaler la sikit..Ingat nak kaler background dia..tak menjadi. Dah cuba jaya beberapa kali tak berjaya2 jugak..akhirnya fed up terus tak kaler. Maka warna background tu putih la..tak cun langsung.

Suka nak letak gambo budak2 ni..supaya jadi sumber inspirasi yang tuan blog ni boleh dpt anak ramai..hihi..

Untuk itu, mulai hari ni saya dah ada header...hihi. Sukanya..

Sekian. Wassalam

p/s :: dalam banyak kerja boleh pulak buat benda tak berfaedah ni..






Monday, 20 May 2013

Tak Pernah Guna..

Assalam...

Hari ni, sesaje klik di ikon stat tu. Nak tgk apa la orang cari dalam blog saya yg tak seberapa ni.

Cuba tgk pada yg sy circle tu... Nak tergelak pun ada.. Terus segar biji mata yang mengantuk ni..

"tersalah cek upt guna ovulasi test" 

Sy mmg tak pernah guna ovulation test tu. Nampak byk iklan2 berkenaan perkara itu. Tapi sy tak berminat nak beli dan guna alat tu. 

Satu lagi part upt test ni pun, sepanjang 3 thn lebih kawen ni, tak smpi 10 jari lagi sy buat upt.  Sbbnya tak sempat nak berangan preggy period dah mai. Kebanyakan dia datang on time. So mmg saya tak stok upt ni di rumah.

Kepada pencari ni, bila dah tau salah guna test..so pergi ulang semula ujian kehamilan guna UPT.. 
Sbb setahu sy kedua2 test ni akan detect hormon yg berbeza. 

Sekian.



Friday, 17 May 2013

4dpIUI :: Saya Takut..

Salam Jumaat yang penuh barakah hendak-Nya...

Alhamdullilah hari ni dah 4DPIUI. Rasa cam semalam jer baru buat IUI. Nak tunggu lagi 10hari untuk 2ww dan ada lagi 12 hari untuk habiskan Duphaston.

Untuk 4 hari ni cam2 rasa tapi saya anggap semua tu salah ubat Duphaston (boleh cam tu).  Mmg begitu rasanya bila setiap kali kena makan ubat Duphaston ni.  Tapi semua rasa itu akan hilang bila cik P mai..hihi.

Untuk IUI kali ni saya byk baca blog2 kawan2 TTC yg dah berjaya hamil. Ambil semangat diaorg.  Dan kebanyakan yang saya baca..dlm tempoh 2ww kebanyakan diaorg usap2 perut ckp ngan baby..bayangkan ada baby dalam perut. 

IUI yang terdahulu saya mmg ada buat cam tu.  Bila period jer saya akan sedih sgt2. Bukan saya sorang yg berangan..dgn Encik B sekali berangan2..cakap2 ngan baby. 

Dan untuk kali ni..saya takut nak buat cam tu. Saya takut nnt saya akan sedih yang lebih teruk. Bila saya bercerita ngan sorang kakak di ofis..dia kata "Allah beri mengikut sangkaan hamba-Nya". 

Maknanya, Allah akan beri ikut apa yang kita fikir.  Perkara ini pernah je terjadi dalam hidup saya.  

Dulu2 saya menyewa di rumah apartment kos rendah.  Masa tu sedang hangat bercinta.  Saya tak ingat bila, tapi saya pernah kata kat Encik B, saya nak hidup dengan rumah yang sederhana atas tanah (sebab since dok KL mmg dok rumah bertingkat2 dan mmg rasa tak mampu nak beli rumah atas tanah), kereta biasa2 dan hidup simple jer.

Sekarang ni saya dah dapat semua tu.  Sy dah ada rumah atas tanah. Sy nak rumah biasa2 tapi Allah beri rumah yang besar. Saya ada kereta. Skrg ada 2 biji. Kancil (dah habis bayar pun) dan MyVI. Cukup la nak gi keje dan balik kampung. Hidup sy simple jer dengan income yang sangat2 ok.  So semua ini dari angan2 sahaja yang Allah dah berikan.

Dan sepatutnya, untuk IUI kali ini saya harus berangan lagi. Membayangkan benih suami dan benih saya bercantum. Berkembang dan bergerak ke rahim dan melekat di dinding rahim.  Bercakap2 ngan baby dalam perut. Supaya sangkaan itu menjadi kenyataan.

Tapi sehingga ke hari ini saya rasa tak mampu nak membayangkan. Sbb saya TAKUT....

Sekarang saya banyak membina kekuatan dalaman untuk menerima apa jua ketentuan. 

Untuk tunggu smpi habis 2ww saya akan confuse.. mana satu saya nak buat.  Sama ada berangan perkara yang syok2 atau menguatkan hati dan diri utk menerima hakikat..

Tapi satu perkara yang saya sangat yakin..Allah berikan yang terbaik untuk hamba-Nya.  Itu je yang saya pegang!!

Sekian. Wassalam.

p/s :: tak sabar utk bercuti di Cherating..