Monday, 31 December 2012

Goodbye 2012, Welcome 2013


Kepada semua rakan blogger

Selamat Tahun Baru 2013
Moga Allah merahmati kita semua

Tiada beza pun 2012 dan 2013
Masa akan sentiasa ke hadapan
Tidak akan mengundur
Oleh itu, guna dan nikmatilah masa yang ada dengan manafaat
Moga kita semua tidak menyesal di sana nanti


Wassalam..

Wednesday, 12 December 2012

12.12.12 :: Penuh Dengan Dugaan

Tarikh keramat. Penuh dugaan pada hari ini.

Mengalir air mata.  Tapi bermuhasabah diri, dugaan ini kecil sgt. Saya boleh tempoh. Baru la kuat sikit.

Malas nak story lagi hari ni..sok lusa la..

Wassalam

Wednesday, 5 December 2012

Dec :: Start Balik Treatment

Assalam..

Dah dec. Tak suka..tak suka..tak suka. Sbb bulan Dec la byk keje..nak closing account. Byk nak buat pelarasan!! tak suka..tak suka..tak suka. Tapi kena tempuh jugak.

So utk dec ni..sy dah start balik treatment. Hari ni start clomid 100 mg utk 5 hari dan Gonal - F 75 iu utk 3 hari. In Shaa Allah 12 Dec appointment utk tvs dan jika diizinkan Allah 14 Dec IUI utk kali ketiga. 

Ini adalah treatment pertama di LPPKN. Mmg agak lambat. Last jumpa doc bulan September 2012. Tapi dec baru diizinkan.  Allah punya perancangan terbaik.

Harapan menggunung tinggi...tapi yang terbaik hanya Allah tentukan. Apa pun kami redha.

Moga penghujung tahun ini memberi khabar gembira utk kami!!

****************************************************************

Ada banyak story nak update kat sini..tapi mode M besar sgt. Especially pasal DIET...hahaha.

BW ada jugak..tapi tak tinggal komen pun..huhu..jgn sedih yek!!

Blog sendiri pun dah terabai..byk benda tak update..teruk betul tuan dia ni..

Selamat hujung tahun utk semua..

Wassalam


Thursday, 22 November 2012

Bersawang Lagi

Assalam...yuhuuuuuuu

Masih ada orang lagi ke?? Tuan blog dah hanyut ntah ke mana..

Serius rindu nak menaip dlm blog ni..tapi kekangan masa menghalang segalanya..bz mengalahkan Perdana Menteri...hehe

Minggu pertama bulan Nov busy dengan interview. 5 hari berturut2 jadi panel interview. Nak termuntah rasanya. Balik rumah pengsan.

Minggu kedua bulan Nov dah start cuti sekolah. Mak mertua dan family kak ipar saya dtg rumah seminggu. So cuti la seminggu. Minggu tu kan cuti deepavali dan awal muharam. Bila org ada dirumah..lagi la busy. PC mmg tak buka langsung. Sibuk memasak dan berjalan2.

Minggu ketiga bulan Nov..sekarang ni la. Notebook rosak. Windows corrupt. So kena hntr ke IT untuk dibaiki. Sementara nak baiki tu..minta la pc ganti..bertahun tggu. Hr ni baru ada. Dah berhari gi kerja melangut jer..notebook takde..alasan kan!!

Dan minggu ketiga ni juga..dilanda selsema dan batuk2. Hingga hari ni, masih lagi berbaki..hehe. Makan ubat malas. So nak buat pe pun malas!!

Pasal TTC...nothing..hehehe.

Ada byk benda nak story...nnt la dulu yek!!

Sekian.


Tuesday, 6 November 2012

06.11.2012


YANG KE - .....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v





Perasankan...hahaha!!

Untuk birthday kali ini saya nak sangat hadiah ni 


1 box chocolate PATCHI
Encik B tolong la belikan!!hehe
Kotak besar tau!!
Kek tak nak yek!!

Alhamdullilah, Allah beri kesempatan untuk bernyawa sehingga ke hari ini. Moga diberi keberkatan, ketenangan dan kebahagian yang abadi di dunia hingga ke akhirat.



Thursday, 1 November 2012

5th Year Work Anniversary (01112007 - 01112012)


special utk diri ini 

Syukur sudah mencapai 5 tahun. Ada lagi 23 tahun untuk berkhidmat!!

Wednesday, 31 October 2012

WW :: Masak2 & Makan2

nasi ayam + ayam bakar black pepper + tauge sos tiram


Tuna Melt guna french toast


Tuna Melt roti sandwish biasa. Sedap dimakan waktu panas2.


1st mini pavlova

p/s :: banyak lagi masak..tapi tak sempat nak capture..dah masuk mulut dulu..hehe

Wednesday, 24 October 2012

Pernyataan Yang Menyakit Jiwa [enty yg emo]

Assalam..

Hari ni hari kurang tanpa kata..tapi saya tetap nak berkata2 jugak. Dah lama pendam dijiwa ni..haha

Saya rasa ramai jer TTC yg kena kata-kata yg tak best sbb belum punyai anak. So far spjg 3 tahun ni sy dah kahwin ni blm ada kata-kata/cemuhan yg sy terima scr direct. Maknanya secara depan. Yang belakang2 saya tak tahu.

Tapi sepanjang 3 tahun ni..adalah beberapa pernyataan yang membuatkan saya sakit jiwa..lebih2 lagi sekarang. Bila dgr jer sakitnya hati.

Pernyataan 1 Yg Menyakit Jiwa

Isteri kwn Encik B..diaorg pun kahwin seminggu selepas kitaorg. Sy panggil isteri dia J. Diaorg ok jer. Selepas kahwin tu kitaorg adalah buat makan2 kat rumah. Ajak la kawan2 Encik B datang. Diaorg ni dtg. Salah seorang kawan Encik B (kawan lain) isteri dia mengandung. Pastu geng perempuan ni dok la sekali time makan tu. Si J tu bagitau kalau boleh dia taknak preggy lagi..nak tunggu setahun dulu. Sy ckp..sy mmg takde planning2..kalau dpt cepat lg bagus.

Beberapa bulan kemudian, kitaorg jumpa lagi dia tmpt futsal temankan suami masing2. Masa tu sy dah tau dia preggy. Perut dia time tu dah besar jugak la. Masa tu dia ckp lagi..sbnrnya dia tak nak lagi ada baby..tapi dah dpt. Time tu sy rasa kenapalah dia boleh ckp camtu. Sy yg nak sgt ni tak dpt2. Dia yg dah dpt tu tak bersyukur. Masa tu sakit betul hati. Skrg ni si J tu jiran sy. Kitaorg beli rumah dekat. Mmg jodoh jer..kahwin dekat2 rumah dekat2..So far J tu baik..cuma pernyataan dia jer yg menyakit jiwa ini...hehe

Pernyataan 2 Yg Menyakit Jiwa

Kat ofis..Ada sorang mamat ni baru kahwin. Dia kahwin ngan budak ofis jugak. Satu jabatan. Pastu dikhabarkan isteri dia mengandung. Kira cepat la. Ok! Sy takde masalah. 

Time tu sy sdg makan di pantry. Diaorg tak perasan pun saya. Slh seorang staf (perempuan) yg dok berborak ngan dia ckp la "Hebat ko yek..terserlah kejantanan ko."

Ya Allah ms dengar tu..geramnya la. Ingat org takde anak ni suami dia tak jantan ke? Suami sy mmg tak jantan tapi suami saya lelaki yang sempurna ok!! Kenapa..kalau ada anak ni baru jantan? Jantan ker kalau anak pun tak reti nak jaga..hoho..marah sgt time tu. Dah siap makan blah jer. Dok dlm bilik sorang2..tanya kat diri sendiri..aku emo sgt ker?? hehe..pastu blah gi solat.

Pernyataan 3 Yg Menyakit Jiwa

Kat ofis lagi..pas sorang mengandung..sorang mengandung. Ada sorang staf tu anak dia terurut2. Ok Alhamdullilah rezeki Allah. Dah habis pantang masuk kerja sure citer pasal bersalin. Sy dengar jer. Kat pantry mmg ramai yg melepak. Dah tu citer pasal perancang la..implan la..iud la..whatever yg sy tak nak ambil tahu. Part yg sakit jiwa tu 

"Kita kena berhati2. Kita ni jenis mudah sgt nak lekat. Pantang sentuh sikit mesti lekatnya." Ok!! Ayat cam takburnya. Layan jer la. 

Sy tau sy mmg jenis susah lekat..main la time apa pun blm tentu dpt. So sy terus makan dan buat muka seposen..borak2..pastu blah. Dlm hati sakitnya jiwa ni.

Pernyataan 4 Yg Menyakit Jiwa

Ni kes terkini..budak ofis baru kahwin bulan Sept hari tu. Kahwin ngan staf satu ofis jugak. Skrg tengah mabuk. Saya tahu..tapi saya buat2 tak tahu. Malas nak ambil tahu.  Skrg ni sy suka dok dlm bilik sorang2. Lepak kat luar dgn diaorg jarang2. Lepak pantry pun jarang sbb dah jarang makan. 

Last week lepak ngan sorang kakak ni. Kakak ni sumber inspirasi sy la. Dia tabah TTC. Suka citer ngan dia pasal TTC. Anak dia dah 2 org skrg. Dia bgtau sy yg budak tu dah mengandung. Ok!! Part yg menyakit jiwa tu..

"Tu la budak2 usik D (nama suami dia)..terror ko yek..shoot tepat pada sasaran." Sy terus je ckp.. "Akak mengandung ni rezeki Allah..takde kaitan pun shoot tepat ke tak. Bila Allah kata jadi maka jadi." Akak tu pun agree ngan sy. Yang penting sy ckp penuh berhemah tau! 

Dalam hati..ayat begini menyakitkan jiwa btul. 

************************************
Saya yg emo kan!! Dalam hati jer. Kat luar nampak cool ok!

Selalunya bila dgr benda yg menyakit jiwa ni..sy dok diam2 beristigfar dan tgk balik apa yg saya ada. Biarlah apa yang diaorg nak kata..tp pada saya semua yg kita ada ni Allah jua pemberi-Nya. Ia tidak akan terjadi dgn sendiri tanpa izin Allah.

Saje je citer ni..nak melepas perasaan..apa pun saya REDHA dgn ketentuan-Nya.

sumber :: fb


Sekian.


Monday, 22 October 2012

Mood Sama Dengan Cuaca

Assalam..

Mood saya sekarang sama jer dengan cuaca kat luar
Mendung, hujan renyai2, dan kadang2 hujan lebat, ditambah dengan guruh2
Malas..dan pergerakan semua jadi slow
Nampak tilam, bantal dan selimut best sangat
Kalau kena kacau mmg nak marah sangat
Macam2 planning ada..tapi satu pun tak buat
Nak menaip ni lagi la malas
Baca pun nampak huruf banyak sangat..terus jadi malas
TTC pun sesejuk cuaca jugak..hehe
Bergerak mengikut arah angin
Pada saat ini..biarlah ia berlalu
Bukan tak berusaha..tapi..(biarlah sy je yg tahu)
Yang saya tahu..sekarang saya enjoy dengan pelbagai aktiviti
Berbasikal, jogging, kelas mengaji, memasak, meeting community, bersosial (lepak2), tgk tv, main game
Buat masa ini saya nak menikmati masa enjoy ni sepuasnya..
Ok la..cukup la..kerana idea sudah beku!!

Wassalam

p/s :: ada anak itu nikmat dari Allah...tapi belum ada anak bukannya dugaan tapi nikmat juga dari Allah. Allah beri masa lapang yang banyak. Nikmatilah selagi ada..

Wednesday, 10 October 2012

WW :: Adam & Hawa ~ Gila Dibuatnya



Cerita kegilaan sekarang
Saya terjebak lagi
Bukan saya seorang..semua orang dirumah saya
Suami saya, adik saya & adik sepupu saya
Dengar lagu jer dah boleh gila
Parah!!

Encik B ada student nama Ain. Dia panggil nama student tu..alih2 dia ckp 'Sy ingat nama awak AIN HAWANI'. Student dia gelak sbb cikgu dia layan Adam & Hawa ~ Parah!!

p/s :: mmg parah..sbb citer ni 80 episod.


Monday, 8 October 2012

Hanya Untuk 2 Kali Percubaan IUI

Salam Isnin semua,

Hari ni mood ke laut sikit. Sbbnya..hari ni sakit perut..huhu gara-gara nak habiskan kari kepala ikan.

Saje jer nak buat tajuk post gempak2 kan!! tapi ceritanya biasa jer..hehe.

Ok..last friday bersamaan 5 Oktober 2012, kami (saya + Encik B) ke LPPKN. Appoinment kul 11 pg. Ini adalah pertemuan pertama dengan Doc Ghafar. Pertemuan ini adalah untuk penerangan lanjut ujian semen, ujian darah CD2-CD5 dan ujian darah CD21 dan apa yang doc akan buat..

Keputusan ujian,

Saya (Isteri) - Hormon FSH, LH dan progestron berada di dalam lingkungan (makna ada ovulasi scr natural). Mmg ada PCOS, sbb hormon FSH tak sama dgn LH. So doc kata..ada 2 kemungkinan akan terjadi apabila sy ambil ubat hormon.. 1) ovari sy tak akan respond dan 2) ovari sy terlebih respond.

Encik B (Suami) - Bilangan sperma melebihi sepatutnya/banyak. Pergerakan sperma agak rendah. Rupa bentuk sperma yang normal ok..berada di dalam lingkungan. So doc akan monitor dari semasa ke semasa.

Kesimpulan,

Doc suggest supaya kami cuba IUI untuk 2 kali shj. Sbb sblm ni saya dah buat IUI 2 kali jugak. So total sepanjang TTC...4 kali IUI. Sekiranya tak berjaya, Doc akan move to the next step IVF.

Pada saat ini, saya dan Encik B redha. Ini adalah takdir yg Allah dah tentukan. Untuk IVF kami dah sepakat untuk mula menyimpan duit. So duit bonus 1 bulan yg akan terima..simpan utk IVF yek!! No enjoy2.. Tapi sebelum IVF, kami akan cuba sedaya upaya semasa IUI nnt. Moga saya dan suami tabah dalam mengharungi rawatan ini. Dan jika blm rezeki untuk saya..saya terima dgn hati terbuka.  Apa pun terjadi..ia sudah ditentukan. Saya mohon supaya Allah lapangkan dada saya seluasnya..besarkan hati saya sebesarnya..supaya saya tidak berkecil hati dgn ujian ini.

sumber :: fb


Sekian.






Monday, 1 October 2012

Bonus 1 1/2 gaji @ 1 bulan Gaji



Tahniah untuk penjawat awam yg dpt bonus 1 1/2 bulan gaji yg telah diumumkan oleh PM pada hari jumaat yang lalu.

Syukur Alhamdullilah atas rezeki yg Allah beri. 

Cuma pagi ni saya nak luahkan pada yg saya rasa (semata2 datang dari pemikiran saya!!). Mmg la bonus ni dibayar 1 1/2 bulan gaji untuk 3 tempoh. 1 masa hari raya hari tu, yang ke-2 hujung tahun ni iaitu bulan 12 dan yang ke-3 masa bulan Jan 2013.

Bonus yg bayar Jan 2013 boleh consider tahun 2012 ker?? Setahu saya perakaunan kerajaan pada masa kini adalah asas tunai. So 1/2 bulan yg dibayar pada Jan 2013 menggunakan peruntukan 2013. Maka pada saya itu bonus 2013. Untuk 2012 consider BONUS 1 BULAN GAJI jugak!!

Berlainan kalau perakauanan kerajaan asas akruan..maka kita dah siap2 kira dlm bajet 2012 cuma pembayarannya sahaja 2013. So bila cam tu mmg sah dapat 1 1/2 bulan bonus.

Dalam EC 2012 (Penyata gaji tahunan) pendapatan bonus yg dilaporkan hanya 1 bulan jugak. Yang separuh lagi tu masuk EC thn 2013. So bonus untuk thn 2013 dah byr separuh..nnt separuh kerajaan akan bayar pada raya atau hujung tahun 2013. So bonus untuk 2013 akan sama jer..1 bulan gaji. Pembayaran bonus sama sahaja dengan tahun2 yg lepas..hohoho.

Saya meluahkan ni bukan sbb tak sokong kerajaan yg ada atau tak bersyukur. Tetapi tanggapan orang awam ke atas Penjawat Awam. Di FB orang dok kutuk Penjawat Awam dah dapat 1 1/2 bulan gaji pun sama jer malah lagi teruk. Tapi dia orang tak nampak hakikat sebenarnya, penjawat awam dapat bonus sama seperti tahun2 terdahulu. Panas telinga ni dengar tau..

Dah dapat duit nnt, rancanglah perbelanjaan. Jan 2013 tu permulaan tahun..kita tak tahu apa kan terjadi sepanjang tahu 2013..maka simpanlah sedikit utk bekalan waktu2 terdesak nnt.

Ini semua hanya pendapat peribadi saya semata-mata..

Sekian.





Friday, 28 September 2012

Kurus Badan :: Reveiw Untuk 2 minggu

Cehhh..
sampai nak berreveiw pulak..sebenarnya saje jer. Dah takde idea nak taip kan..hehe

Kesinambungan daripada entry ini..untuk tempoh 2 minggu ni saya berjaya untuk tidak minum TEH TARIK minum feverat sy tu. Dan yg bestnya, sy juga berjaya tidak mengambil KAFEIN dalam tempoh yg sama.

So berat badan, lebih kurang jer..sbbnya tak exercise. Balik keje pun dah malam. Bila masa nak berjalan2 kat taman kan..huhu.

Ok cabaran akan disambung lagi utk 1 minggu lagi. Skrg minum air suam berperisa lemon 1.6 l sehari..hoho

agak-agak boleh ke turun berat sampai cam ni sekali?? angan2 saje..

ehsan :: google

tak boleh taip lama2..keje banyak menanti ni. 

Salam jumaat dan hujung minggu utk semua dan selamat mendengar Bajet 2013 yek!!

Sekian.

Monday, 24 September 2012

Kurus Badan :: Air Suam Berperisa Lemon


Biasanya minum air suam jer..tapi hari ni kita bagi perisa lemon sikit..hehe
Sbb ada lemon lebih kat rumah
Minum air lemon ni boleh kurus badan dan mengurangkan asid dlm badan
Kita try..mana tahu berhasil..hehe

p/s :: abaikan tempat bersepah tu yek!!

Thursday, 20 September 2012

CD1

Semalam dah start new cycle. Alhamdullilah..ia dtg tepat pada masanya. Dtg period ni kena bersyukur juga, sbb Allah beri cuti bergaji penuh. 

Untuk cycle ni, sy dah minum air rebusan buah zuriat. Buah ni mak beli masa kat mekah. Pastu sy dah start ambil semula asid folik, minyak zaitun, pati delima dan madu. Apa pun sy nak fokus pada penurunan berat badan. Risau la pulak, nak preggy badan makin naik. Nnt dah preggy, lagi naik. Yang paling takut kena kencing manis. Boleh effect baby. Sian baby comel kena cucuk2 dan dok lama2 kat hospital...huhu.

Untuk cycle kali ni, masih belum jumpa doc. Mgkn next cycle baru betul2 treatment. Appointment doc pada 5 Oktober 2012 iaitu pada CD17 hanya nak citer pasal keputusan ujian darah & semen shj. Maka, untuk cycle kali ni kena cuba secara naturally la.

Sekian.

p/s :: tahniah untuk rakan TTC yg berjaya preggy (Nia, Jay & Reen). Mereka bersungguh2 untuk TTC. Jauh sgt nak dibandingkan dengan saya. Moga saya juga bersemangat & cekal spt mereka. Insya Allah!!!





Serabut..

Beginilah rupa saya skrg...seriusly serabut sgt

ehsan :: google

Keje saya banyak lagi pending..sbb orang lain tak settle lagi
Kenapa la tak mau buat meeting..saya tak boleh buat keputusan
Susah la..
Isnin ni nak meeting...huhuhu

p/s :: Boss balik la keje. Biarla kena marah ngan bos, tapi ada bos nak dirujuk. Keje sorang2 ni pening la!! 


Wednesday, 19 September 2012

WW :: Celebrity Masterchef @ My Ofis



Time ni dia baru jer nak masak. Sy tak tunggu pun smpi hbs demo. Tak larat kepanasan. Sayakan puteri air batu...hehe
Apa pun dpt la tgk Dato' Fazley live..hehe

Tuesday, 18 September 2012

Kurus Badan :: Control Makan!!

Salam..

Takde mood sungguh pagi ini. Biasa la cuti lama..plak tu cuti penuh dgn aktiviti. Aktiviti yg paling byk adalah aktiviti makan. Jemputan rumah terbuka, kenduri kahwin, makcik bawa lauk, jiran tetangga panggil makan, jiran bagi makanan, bakal adik ipar bawa makanan. Penuh dgn makan. Peti ais pun penuh disumbat dgn makan yg tak hbs..huhu.

Pasal tu la pagi ni nak citer pasal kurus...haha. Dah makan byk baru la insaf nak kurus kan!!. Hahaha

Gilakan..bulan puasa hari tu turun 4 kg..raya jer dah naik balik. Ingatkan boleh la maintain smpi bila2. 

Kenapa bulan puasa boleh turun berat badan? Sepanjang bulan puasa..mkn nasi sekali sehari jer..waktu berbuka jer. Buka puasa minum air masak jer. Bersahur minum susu kambing dan kurma jer. Teh tarik ada la minum sekali dua jer. Dan semua makanan, saya masak sendiri. Takde pasar ramadhan.

Untuk itu, mulai hari ni..tak boleh minum TEH TARIK walaupun ia adalah minuman paling disukai!! Pantang untuk seminggu ni dulu. Tgk berkesan ke tidak??

Part nasi pulak..kita makan sekali sehari..seperti yang diamalkan dlm bulan posa. So nnt kita tgk berjaya atau tidak? huhu

Semoga berjaya untuk diri sendiri.

Sekian.

p/s :: untuk pagi ni berjaya untuk tidak minum teh tarik atau minuman manis seangkatan dengannya.






Friday, 14 September 2012

Ning Baizura Mengandung


Ning Baizura: Ya, Saya Memang Hamil!

addthis kongsi icon
Ning Baizura: Ya, Saya Memang Hamil!
KUALa LUMPUR, 13 SEPT 2012: Tidak seperti segelintir selebriti lain yang lebih gemar menyorokkan kehamilannya, diva Ning Baizura pula bersikap sebaliknya. Katanya, dia akan berkongsi cerita tentang kehamilannya itu tidak lama lagi.
"Insya Allah, jika tiada aral minggu depan saya akan menguar-uarkannya.Anda mesti datang," kata Ning Baizura kepada murai.com.my.
Ning Baizura ditemui di majlis gala tayangan filem Untuk 3 Hari arahan Afdlin Shauki yang membariskan pelakon seperti Vanidah Imran, Rashidi Ishak, Ayu Raudhah dan Afdlin Shauki sendiri.
Dia diundang untuk menghiburkan tetamu dengan lagu tema filem Lagenda Budak Setan 2 (LBS2) berjudul Dia Sejati. LBS2 yang juga sebuah lagi filem terbitan Tarantelle Pictures Sdn Bhd bakal ditayangkan tidak lama lagi.
Menariknya, sewaktu tampil di atas pentas membawakan lagu tersebut, perut Ning Baizura dilihat agak sedikit membonjol dan dia juga bertambah berisi berbanding dulu.


*******************************************************************************************************************************
Mengandung pada usia 37 tahun setelah 4 tahun mendirikan rumah tanga. Tiada yg mustahil, semuanya ketentuan Allah. Cepat atau lambat, itu hanya Allah yang tahu.

p/s :: tahniah.


Biarlah Apa Orang Nak Kata


sumber :: fb

********************************************************************************

Susahkan nak puaskan hati orang lain. Itu gambar tu cerita.

Tapi saya pandang dari sudut yang berbeza. 2 mamat kerdil tu sibuk dok mengata sweet couple tu. 2 mamat kerdil tu takde pun rasa untuk merasai apa yang sweet couple tu sdg buat. Tapi yang sweet couple tu, apahal lak ikut cakap 2 mamat kerdil tu. Mgkn sweet couple itu nak jaga hati dan perasaan 2 mamat kerdil. Tapi sebenarnya sweet couple itu terlalu ikut ckp orang. Takut sgt orang kata. Hakikatnya..2 mamat kerdil tu tak habis mengata pun. Ada jer yang tak betul pd sweet couple tu.

Begitu juga dengan kehidupan kita. Andaikan diri kita 2 mamat kerdil tu. Memanjang kita mempertikai keputusan dan tindakan orang lain bg kehidupan diaorg. Sedangkan keputusan dan tindakan yang diambil tidak menjejaskan langsung diri kita. Cuba kita selami hati dan perasaan sweet couple tu. Kan lebih baik. Jika dirasa keputusan sweet couple tu tak ok, nasihatkan...jgn la komen jer. Bagi panduan...itu lebih baik. 

Sekarang kita andaikan diri kita sweet couple tu. Kenapa kita perlu berubah sbb orang lain kata. Orang lain mmg tak habis kata. Apa saja yg kita buat semuanya tak betul. Kalau kita buat cam ni, dia komen. Kita buat cam tu, dia komen jugak. Mulut manusia tidak akan tertutup dari mengata. Adalah lebih baik kita fokus dan membuat keputusan yang baik utk diri sendiri dan keluarga. Make sure keputusan kita tidak bertentangan dengan hukum Allah. Orang nak kata...kata lah..janji apa yang kita buat itu tidak bertentangan dengan syariat Allah, tidak menyusahkan dan memudaratkan orang lain.  Tetapi jika ada orang bagi nasihat dan pandangan, terima dan pertimbangkan. Dengar dan fikir baik2. Itu lebih baik. Jika keputusan dah ambil, firm la. Jgn la berubah sbb orang ini ckp cam ini, orang tu ckp cam tu. Ini menampakkan kita tidak bermaruah (pandangan saya shj).

Dalam hidup berumah tangga ni, perbincangan antara suami dan isteri adalah lebih penting. Orang lain spt ibubapa, mertua, adik beradik, ipar duai hanya boleh pandangan. Tapi tidak boleh mempengaruhi keputusan dan jangan sesekali komen orang jika kita tidak berada ditempatnya. 

Dalam rumahtangga, suami isteri perlu berbincang dlm semua aspek. Suami adalah ketua. Sebuah kapal tidak akan smpi ke destinasi jika kapten dan anak kapal bergaduh. Bekerjasama dan respek antara satu sama lain itu adalah penting. Jika terlalu memikirkan ckp orang lain..sbb yg tanggung itu kita.

Peringatan untuk diri sendiri..

Sekian.
Salam Jumaat & Hujung Minggu :-)


Thursday, 13 September 2012

CD21 :: Ambil Darah Lagi

Ntah mood pe yg rajin minggu ni. Walaupun busy ada lak masa nak menaip..hehe.

Hari ni CD21. Dan telah dijadualkan sesi ambil darah hari ni. Cuma untuk isteri sahaja. Suami tak perlu. Maka saya seorg diri ke LPPKN tu. Kejap je ambil darah tu. Hari ni nurse pompuan yg buat..kejap je..tak sakit pun. Pas ambil darah, kena tunggu nurse doktor. Dia nak bagi appointment jumpa doc. So appointmentnya pada 5 Oktober 2012. Time ni doc nak terang segala result ujian yg telah dibuat.

*******************************************************************************
"Citer lain..tak berapa nak berkaitan"

Satu maghrib sdg buka puasa, ayah call cik misi. Time tu kitaorg tgh makan. Sy berbuka puasa. Pastu mak nak ckp dgn saya.

Mak : Akak, td kan mak jumpa anak cina ain. Dia pregnant. Dia tu dah lama kahwin. Mak tanya la pe dia buat. Dia kata dia buat treatment tu, kos dia RM12,000. (sbnrnya sy tak kenal pun anak cina ain tu. Kenal cina ain jer..dia jual sayur)

Saya : Eeemmm..dia buat IVF la tu.

Mak : IVF tu pe? Akak kalau awak nak buat, mak boleh bagi duit.

Saya : Eeeeemmmm..

Saya diam dan terus tukar citer lain.

Lepas buka puasa, solat maghrib. Time nak tunggu isyak..borak2 ngan Encik B.

Saya : Abang, mak nak bagi duit kalau nak buat IVF.

Encik B : Tak yah la. Kalau tak jadi cam ne?

Saya : Ok. Kita guna duit sendiri la..hehe

Saya tahu, Encik B mmg tak nak guna duit mak ayah saya. Bukan dia sombong, tapi dia tak suka menyusahkan orang. Dan emak saya pula, tak kisah nak bagi duit kat anak2 dia. Even adik beradik dia pun dia senang jer nak bagi. Mak saya mmg murah hati. Tapi bila memikirkan kesian dia cari duit..biarlah duit itu bermanafaat utk diri dia.

Jika betul kena buat IVF, kitaorg berdua kena kumpul duit sendiri yek!!..korek la mana ada..

p/s : kalau boleh nak pregnant naturally..tapi apa pun terjadi itu sudah ditentukan oleh Allah.

Tuesday, 11 September 2012

Yazid Burger (YB) - Super Big Size Burger

Mesti korang pernah dengar pasal burger ni. Rasanya pernah kuar TV3. Saya tahu pun daripada tv jugak la. Rancangan apa tak tahu.

So, mmg bercita-cita la nak makan YB ni. Tapi tak pernah berkesempatan. Pernah sekali balik kelas ngaji, dlm kul 10.30 mlm gi memusing seksyen 7 Shah Alam nak makan YB ni. Ntah mana kitaorg sesat pastu makan kat Pak Li Kopitiam kesudahannya.

Hari Sabtu lepas tu tak planning pun nak makan YB. Disebabkan cik misi nak cari tudung kitaorg di Seksyen 7 Shah Alam. Sebelum tu, gi puchong cari barang rumah dah melantak sepuasnya. Masalah juga nak cari kedai ini..sebabnya alamat dia Medan Selera Anjung Seksyen 7 Shah Alam sahaja. Jalan apa dia tak bagitau. Cari dlm google maps tak jumpa pun medan selera.

Lepas solat maghrib kat petronas seksyen 7 tu, tanya la pekerja station tu..dia pun tak tahu. Pastu belasah jer..gi belakang Unisel..dan akhirnya..jumpa jugak medan selera tu..

Kitaorg cari parking..nak masuk kat medan ada kedai nasi arab. Org ramai. Mgkn sbb malam minggu. Bila dah jumpa tu...Encik B la paling excited. Dia nak order burger 1kg. Mmg kena marah la...sbb semua org masih kenyang lagi...nak makan burger besar2.. So sy order burger 1/2kg untuk 4 org makan. Harga RM20.  

ni la rupa burger yg diorder


1/2 kg burger

Kesimpulannya..YB ni sedap. Daging dia mmg tebal..dan purely daging la. Kalo nak gi makan..pergi la beramai2..kalo berdua tu cam tak berapa best jer..

Ini website kedai Yazid Burger : http://www.resepiyazidburger.com.my/home.html

Cara nak gi kedai YB ni..

Dari Federal highway..masuk susur Padang Jawa/I City. Trafik light ambil ke kanan. Lalu 3 trafik light dan yang ketiga tu nnt nak u-turn. Make sure..sblm u-turn tu nmpk petronas dan Unisel sebelah kanan. Bila dah u-turn tu..masuk simpang di antara Unisel dan petronas..terus je. Nnt jumpa medan selera sebelah kiri anda yek.

Ok..korang try lak yek!!

p/s :: apa pun burger ramly jugak sedap..hehe


Monday, 10 September 2012

Busy dan Panik

Assalam semua,

Lama tak bersiaran.  Ini kerana 2 sebab iaitu sibuk..sibuk..sibuk dan yang kedua ni sbb login blog tapi tak kuar dashboard. Berhari-hari begitu..sehingga panik dan akhirnya jumpa juga solutionnya.

Last post masa 27 Ogos. Subuh2 28 Ogos dah ke KLIA untuk terbang ke KK sbb ada seminar. 3 hari di KK. Mmg tiada aktiviti berjalan sbb tiada mood nak berjalan. 29 Ogos tu, seminar mmg padat dari pagi smpi malam. 30 Ogos tu..balik awal, tak sempat penutup dah blah..sbb flight kul 1 lebih tghhari. Smpi KLIA, kena tunggu Encik B hbs kls dlm kul 6.30 ptg. Pastu gi USJ ambil barang..pukul 9 lbh br smpi rumah. Dah smpi tu, tlg Encik B buat keje merepek. Tido2 dalam kul 12 mlm.

Esok pagi subuh2..kemas baju balik kg lak. Pack semua baju kotor..unpack baju dr KK pastu pack baju blk kg lak. Baju kotor 2 beg ikea..huhu. Mujur la rumah mak mesin basuh 16kg..pe ada hal kan?? Kul 8 pg dah gerak balik kg. Dok kg 3 hari.  Hari Ahad subuh2 dah gerak blk KL. Smpi KL terus pengsan sbb takde rest utk seminggu ni..hehe.

Hari Isnin start keje yang paling tak best untuk musim ini. Subuh2 dah gi ofis. Nak settle keje sblm meeting start kul 9 pg. Meeting dari pagi smpi petang. Dari hari isnin smpi jumaat. Pening kepala otak tgk figure..huhu. Isnin tu start puasa ganti & sunat..sempat smpi hari Khamis jer..sbb Jumaat ada jamuan jabatan.
Rasa tak cukup masa sejak naik cuti raya ni. 

Masa minggu busy tu sempat la buka blog. Rasanya hari Isnin boleh buka..kuar warning suruh tukar ke new interface. Buat tak tahu. Sbb suka guna old interface..lebih friendly lagi..hehe. Bila hari Selasa, log in blog..dashboard tak kuar..yang kuar warna putih jer. Tgk kat bawah..dia tulis done. Tp satu benda pun tak kuar. Pastu rilex la..ditambah dgn busy. Esoknya try lagi..sama jugak. Hari Rabu try lagi..sama jugak tak kuar pe2. Hari Khamis try lagi..tak kuar jugak. Dah mula mengelabah..hehe.

Hari jumaat try log in..sama jugak. Sbb datang keje subuh2..so sempat la google. Mula2 dia kata mungkin IE yang tak ok. Try update yg new version. Dia kata notebook ni dah latest IE . Tak boleh jugak. Pastu tu..tak tahu klik apa..dia suh download google chrome. Pas dah settle download google chrome terus boleh log in dan keluar dashboard new interface..hehe. Lega jap..kalau tak..rasanya berkubur jugak blog ni..buat blog baru jer..hehe. 

Walaupun tak selalu update blog..tapi panik jugak bila jadi cam tu..seriusly sy bukanlah master dlm blog2 ni. Bila jadi yang merepek meraban ni panik jugak. Nak tanya Encik B dia lagi tak tahu pasal blog..hehe. Anyway..ok gak la..klik2 boleh settle..hehe.

Sekian.






Monday, 27 August 2012

Cek Darah

Assalamualaikum...
 
Fuhh semua orang dalam mood raya lagi. Saya dah berkurang mood raya...hehe (berlagak sungguh!!) sebabnya..hari sabtu dah dok kat kl..hari ahad seharian bermood bermalasan. So hari ni..dah hilang sikit mood raya. Sbb esok dah mood naik flight. Fuhh penuh aktiviti minggu ini.
 
Tak mau citer pasal raya..sebab raya biasa sajer..Penuh isu kontraversi sepupu sepapat yang tak sedar diri. Soalan cepu emas untuk tahun ni tak lebih dari 1 soalan sajer..sepupu sorang tu jer bertanya. Boleh dimaafkan sbb mmg lama tak jumpa dia. Bila dtg umah mak dia..memanjang jer dia takde dan tak bersua. Rasanya sepanjang 3 thn kawen ni..tu la kali pertama bertemu dan berborak2..
 
Sebelum raya post pasal entry ini.  Ok.. Allah makbulkan doa saya supaya period saya datang awal. Hari jumaat dia datang dengan hebatnya. Sebelum tu cuma spotting jer. Maka hari ini hari ke-4 period. Dengan itu, saya berjaya juga buat blood test pagi ni. Ini semua dengan izin Allah. Dan yang paling penting..CD21 jatuh pada hari Khamis..yang mana dalam jadual saya masih lagi kosong. So takde hal la nak gi LPPKN tu. Moga dipermudahkan!!
 
Next period, Insya Allah jumpa doc. Berharap sangat usaha ini membuahkan hasil..
 
p/s :: berjaya turun 4kg sepanjang ramadhan ini...harap2 boleh turun lagi!!

Thursday, 16 August 2012

Risau Period Hari Raya



Period dijangkakan pada 27 Ogos 2012. Hari pertama kerja selepas cuti berhari raya. Masalahnya, bulan ini saya perlu buat ujian darah pada CD2-CD5. Ceritanya ada di sini . Jika betullah period tu sampai on time spt yang dijangka..jawabnya kena tunda la ke bulan depan. Sbbnya CD2 tu saya kena pergi ke KK hadir seminar. Balik hari Khamis. Pastu dah cuti hari merdeka + sabtu + ahad. Hari Isnin dah CD8.

Kalau tgk trend period 2,3 bulan yang lepas <boleh tgk di sini> tempoh period biasanya 25 - 27 hari sahaja. Maka kalau la terjadi sedemikian..Insya Allah boleh la buat ujian darah hari Isnin tu.

Berdoa sgt..period dtg awal..
Dah excited nak continue treatment ni..hehe.
Kalau tidak..bulan 9 baru buat ujian darah..bulan 10 baru jumpa doc..mak ai..lama la lagi..huhu
Apa2 yang akan terjadi hanya dengan izin dan ketentuan Allah..

Selamat Tinggal Ramadhan..Selamat Datang Syawal


YA ALLAH, MOGA KAMI SEMUA DAPAT BERTEMU SEMULA DENGAN RAMADHAN AKAN DATANG. PANJANGLAH USIA KAMI DENGAN PENUH BARAKAH, KAU PERKENANKAN DOA-DOA KAMI,  TINGKATKANLAH IMAM KAMI DAN KAU AMPUNLAH DOSA-DOSA KAMI. MOGA KAMI SEMUA DI DALAM LINDUNGAN MU YA ALLAH


SALAM AIDILFITRI UNTUK SEMUA DI ALAM MAYA INI. MOHON AMPUN & MAAF JIKA ADA PENULISAN, KOMEN YANG MENYINGGUNG PERASAAN. SEMOGA AIDILFITRI MEMBERIKAN SEMANGAT BARU UNTUK KITA SEMUA.



p/s :: malas nak taip..harap selepas ini lebih rajin..yuhuuu

sumber gambar :: google

Tuesday, 31 July 2012

Ramadhan ke-11 = CD1

Salam semua..

Fuhhh..lama betul tak menaip. Byk cerita tetapi masa tiada. Banyak sungguh keje di ofis yang perlu diselesaikan sebelum cuti raya.

Hari ni 1st day period. Semlm dah spotting. Smlm dah tak puasa. Refer balik cerita 1st Appointment di LPPKN <tekan sini>  sepatutnya CD2 kena buat blood test. Memandangkan CD21 tu jatuh time hari raya..maka blood test sy akan dibuat pd cycle akan dtg. Ok la..malas nak rush2..nak relax bulan puasa ni tanpa memikirkan TTC.

Last cycle sy 27 hari. Rasa dah makin cepat. Takde rasa pun nak period..tgk2 dia dtg jer. Mgkn juga sbb sy tak menunggu dia.

*************************************
perkongsian ilmu..
Sumber :: Ceramah sblm terawih. Nama ustaz tak tahu. Tafsir berkenaan dgn surah Al-Imran

Allah akan makbulkan doa hamba-Nya dengan 3 cara :-

i. Allah makbulkan doa hamba-Nya seperti yang dimohon dengan cepat
ii. Allah makbulkan doa hamba-Nya seperti yang dimohon tetapi lewat sedikit
iii. Allah makbulkan doa hamba-Nya bukan seperti yang dimohon tetapi menggantikan yang lebih baik utk hamba-Nya.

Berdoalah sebanyaknya sempena bulan yang penuh barakah ini..

jgn berhenti berharap dan berdoa..

Tuesday, 24 July 2012

Kenangan Terawih Masa Zaman Sekolah

Setiap kali tiba bulan ramadhan..memang teringat kisah ini. Bila difikirkan bodohnya saya & kawan saya tu. Kalau solat kan dpt pahala.

Masa tu tingkatan 2 kot. Tak pun tingkatan 1. Saya dulu sekolah agama. Maka solat terawih ni mmg aktiviti wajib bulan puasa. Ye la zaman budak2 rasa mmg terseksa kena solat banyak2 ni. Sbb tak tau pun apa fadhilatnya. Lagipun rasa ini adalah arahan. Nak tak nak kena ikut.

Kitaorg pun solat. Port kitaorg mmg tepi dinding la. Ingat lagi surau tu surau kayu. Dan spt biasa junior2 mesti dok kat depan2. Senior2 dok kat belakang. Nak memantau adik2.

Sampai satu masa tu..saya ckp kat kawan saya yang saya tak nak solat terawih. Kawan saya pun kata dia pun malas jugak nak solat. Tapi kitaorg tak boleh keluar...sebab di dalam tengah2 jemaah. Kalau keluar mesti ada sebab..batal wudhuk ker. Kalau nak duduk mesti senior nampak. Nnt kena soal.

Bila semua orang bangun..kitaorg pun bangun. Angkat takbir cam biasa. Bila dah solat..saya siku kawan saya. Kawan saya siku saya balik. Saya tanya dia solat tak? Dia jawab tak solat. So kitaorg tak solat tapi berlakon cam solat.

Habis solat tu..ada sorang geng kat saf depan..dia dgr kitaorg berckp. Dia tanya...korang berdua ni tak solat ke? Kitaorg dengan jujur kata tak solat. Tapi kitaorg ikut orang solat..hahaha

Tengok betapa bodohnya kitaorg berdua. Bila difikirkan mmg gelak besar. Tapi jauh disudut hati..pasal la tak solat jer..dapat jugak pahala. Ini penat badan jer berlakon solat tp tak dpt pahala..haha.

Mujur dua orang budak nakal ni (saya dan kawan saya) jadi orang. Syukur Alhamdullilah...

Sekian.

p/s :: ada memori tak masa bulan puasa ni??


1 - 3 Ramadhan :: Penuh Dengan Dugaan

Salam..

Dah 4 hari berpuasa. Serius sungguh malas nak jenguk blog ni. Nak baca pun tak lalu (penat puasa la tu). Biasa buka blog pagi2..tgk banyak entry makan-makanan..so tak bukak la.  Nnt takut makruh pagi2 lagi dah tgk makan..fikir pasal buka menu buka puasa..hehe. Tapi korang boleh jer post pasal masak2..boleh gak cari idea nak makan apa.

Dugaan betul awal puasa ni untuk kami suami isteri..

1 ramadhan saya diserang migrain yang agak teruk. Berdenyut giler kepala..sampai rasa nak terkeluar biji mata sebelah kiri. Adik-adik, makcik2..semua suh buka puasa. Hari tu gi melawat pakcik kat ICU. Soalan paling best dari orang sekeliling bila saya berkeadaan tidak sihat ni adalah  "Ada apa2 ke..??" Saya jawab "Tolong la doakan untuk saya bulan posa ini..mana tau dimakbulkan." Mujur boleh bertahan..hingga berbuka.

2 ramadhan Encik B pula kena sakit perut, cirit-birit. Kesian sgt. Ada la 4 - 5 kali dia ke toilet sepanjang puasa. Kalau tak ok..mmg kena gi klinik la. Ini gara2 bersahur sambal sardin mak la. Dia sorang jer yg makan pagi tu..orang lain tak sentuh pun. Kesian suamiku. Mak pun rasa bersalah jugak. Malam tu lepas balik terawih saya buatkan dia madu + cuka epal untuk bagi kurangkan sebu. Mujarab jugak. Pagi esoknya..ken*u*2 jer..hehe

3 ramadhan paling haru. Pergi kerja jammed. Sampai ofis lg 5 minit kul 8.00am. Sempat thumb print. Balik kerja jammed teruk. Kuar ofis kul 5.05pm, smpi rumah pukul 6.20pm. Cam lipas kudung memasak. Dan yang paling haru..buat gulai lemak sayur kobis tak isi garam. Bila nak makan rasa tawar jer. Nak masuk garam Encik B kata tak yah..so makan jer la sayur lemak tawar.

Untuk hari ke 4 ramadhan..ia bermula dengan baik. Harap ia akan baik untuk selamanya..

Sekian..

Wassalam 



Friday, 20 July 2012

Salam Ramadhan 1433h

Salam Ramadhan untuk semua
Mohon maaf jika ada salah & silap
Moga ramadhan ini bukan ramadhan terakhir utk kita
Moga kita beroleh keberkatan & ketakwaan daripada Allah swt

p/s:: ada byk benda nak story..tapi belum ada kelapangan.

Thursday, 12 July 2012

Perkara Yang Saya Buat Sebelum/Semasa di LPPKN

Ni kira tips la.. Mana tau boleh bantu sesiapa yang baru nak start TTC.

1. Call LPPKN (Jln Raja Laut). No. telefon 03-26937555. Untuk set appointment. Nurse kat situ dah siap warning, make sure tarikh yang dipilih tu kita mmg takde hal. Tiada tak digalakkan tukar2 tarikh cam hospital swasta yek. Bila dah set date..minta cuti dgn ofis. Sbb untuk appointment yang pertama ni dia tak bagi MC atau time off.

2. Kalau boleh set date tu tarikh period kita dalam tempoh CD2 - CD5. So boleh terus proceed ujian darah. Date yg saya set tu mmg dijangka period..tapi tak sangka periodnya awal sikit. Hari sy pergi tu dah CD6. So ujian darah tak boleh buat. Nak tukar date lain takut la kena marah..hehe.

3. Bila dah set date tu..make sure kita tak bersama dgn suami dalam tempoh 3 - 5 hari. Dan pastikan suami kita tu tak terkeluar semen dia dalam tempoh tu. Hari2 kena reminder..

4. Siapkan surat2/laporan yang berkaitan dgn rawatan terdahulu. Spt laporan x-ray HSG. Sy mmg berdoa tidak dibuat ujian ini sekali lagi..serik wooo. Laporan yang dibawa nurse boleh simpan dlm file kita utk rujukan doc. Original report dan film akan dibawa masa jumpa doc.

5. Kalau berkesempatan breakfast la dulu. Supaya kita ada tenaga. Buatnya kena tunggu lebih lama cam ne. Sy mmg makan jenis BF pukul 8am. So, siap2 makan walaupun hanya dengan 2 keping roti. Rancang perjalanan bagi rumah jauh dr tempat rawatan. Supaya tak la kelam kabut. Nnt kesian kat suami stress dia.

6. Data2 kesihatan yang lepas perlu tahu. Contoh soalan untuk suami saya, masa kecil pernah kena beguk tak? Yang ni kena tahu..dan tanya la mak ayah kita. Soalan lain, pernah buat operation tak? Kena tahu tarikh bila buat tu. Kalau dah lama2 mana nak ingat time tu. Penyakit mak ayah kita kena gak tahu. Kumpulan darah pun kena gak tahu.

7. Disebabkan buat semen analisis..standby la tuala dan pakaian lain utk suami kita. Mana tahu kes kita hbs lewat..nnt cam mana nak solat zuhur. Kalau standby tu boleh la singgah masjid ker..or rumah sedara mara or rumah kawan2 nak mandi wajib (Ini hanya utk kaum lelaki yang beragama Islam sahaja).

8. Di LPPKN kena complete dulu buat ujian baru jumpa doc. Biasa next cycle lepas ujian tu..pada CD2 - CD5 boleh call untuk set appointment dgn doc. Rasa prosedur ini sama sahaja di hospital swasta.

9. Kadar bayaran..utk visit - RM40. Semen analysis RM50.  Untuk ujian darah CD2 dan CD21 berjumlah RM110.  Bayaran yang bawah RM100 - tunai shj. Bayaran lebih RM100 boleh buat via kad kredit. Bagi saya yang suka kumpul point ni..prefer byr guna kad kredit. Tapi kena standby RM200 yek!! Pada kakitangan kerajaan yang boleh claim..sila pastikan balik jer rumah simpan resit elok2. Nnt bila dah hbs prosedur boleh sumbit ke LPPKN utk pengesahan dan hntr ke ofis untuk tuntutan balik.

10. Bawalah majalah ke, buku ke, Ipad ke atau apa2 yang boleh dimanafaatkan sementara menunggu keputusan semen tu. Nak pergi SOGO boleh jer..tapi suami sy malas nak jalan2 so tunggu je la kat situ smpi dipanggil.

Harap boleh membantu.

Ini adalah berdasarkan apa yang saya lalui. Jika berlainan sila rujuk kepada yang pihak berwajib.

1st Appointment di LPPKN

Appointment pagi tu pukul 8 am. Memandangkan rumah jauh..so kuar awal. 6.30am dr Shah Alam ke KL. Plan asal nak naik lrt. Tetapi tak jadi sbb lepas tu nak gi keramat hantar barang. So lebih baik bawa kereta sendiri.

Sampai KL kul 7.15am. Tak berapa jammed. Cari parking. Mula2 masuk parking sebelah LPPKN. Mahal ya amat. 1 jam pertama RM4. Jam berikutnya RM3. Kalau lama kat sana mau RM50 kena bayar. So, kitaorg cari parking dpn Campbell. Murah sikit. Early bird RM6.50 flat rate. Rasa naik lrt lg murah.

Awal lagi, gi breakfast kat bangunan Mara. Pastu smpi LPPKN..nak naik atas..lif rosak. So, dari menunggu lif..kitaorg panjat tangga ke tingkat 6. Exercise sungguh pagi tu.

Bila dah sampai tu..

1. Register dulu. Dua2 org bagi IC. Detail lain yg diperlukan..alamat rumah, no telefon, pekerjaan, gaji dan kumpulan darah. Kitaorg tak ingat kumpulan darah..tak bgtau la.  Nnt dia akan check. Kumpulan darah tu kena tepat yek. Pada yg biasa derma darah..boleh check di buku derma darah.

2. Nurse panggil Encik B utk buat semen analisis. Naik tingkat 7. Saya tak ikut. So tak berapa tahu prosedur. Encik B cerita pun tak berapa detail.

3. Sementara tunggu suami buat semen analisis tu..Nurse panggil isteri utk soal siasat. Macam2 soalan. Tp yang penting nak kena ingat..jika ada buat operation, bila tarikh operation tu. Kalau dah buat treatment sblm ni, bila tarikh2 buat prosedur tu..contoh bila buat IUI. Masa nak dtg sini, sy dah prepare bawa laporan HSG dan surat clearance masa buat OD. Beri pada nurse.

4. Bila dah settle, Encik B turun..turn dia pula kena soal siasat. Soalan pun lebih kurang sama.

5. Pastu nurse suh gi breakfast..sbb result semen analisis tu lama lagi. Paling cepat pun 1 jam lebih. Kitaorg gi kantin minum air jer.

6. Dalam kul 10 lebih..nurse panggil utk explain apa nak buat. Dia bagitau result semen secara overall..kuantiti ok..rupa sperm pun ok..yang tak oknya..low motility. Ni sama spt masa buat IUI yang kedua. Masa sy dtg tu dah hari ke-6 period maka tak dapat la ambil darah. Next appointment day 2 dan day 21 untuk ambil darah. HSG tak perlu buat sbb dia pakai yang lama jer. Suami pun kena ambil darah juga pada day 2.

Settle semua tu dalam pukul 11am.  Agak cepat juga..3 jam jer..Mgkn hari tu tak ramai orang kot.

So next period kena tgk jugak..sbb takut day 21 jatuh hari raya. Kalau jatuh minggu raya..ujian darah postpone ke next cycle. Ok. Nurse minta masa day 2 tu kira terus smpi day 21..

Bayaran : RM90 (byrn bawah RM100 guna tunai, atas RM100 boleh guna kad kredit)

Sekian.


Wednesday, 11 July 2012

Kenapa Berubah Angin

Entry ni sambungan daripada entry yang ini.

Macam mana saya boleh buat treatment di DEMC?
Masa dlm tempoh 1 thn perkahwinan saya selalu jumpa sorang doc klinik panel ofis sy di TTDI Jaya. Doc perempuan. Pertama kali saya jumpa dia disebabkan saya kena keputihan yang teruk sampai gatal2. Masa tu sy masih duduk di KJ. Kebanyakan klinik di KJ doc lelaki. So sy tanya ofismate sy mana klinik panel ofis yang doc perempuan. So kakak tu cdg sy gi klinik doc ni. Bila dah jumpa doc, macam2 la doc tanya sbb keputihan yang teruk. Bila dah 2 3 kali gi klinik ni, doc pun suggest saya gi jumpa Doc Zamri, DEMC utk rawatan kesuburan.

Bermula daripada thn 2010, sy pun membuat rawatan di DEMC.


Kenapa time tu tak cuba Hospital Kerajaan?
Saya mmg nak pergi ke Hospital Kerajaan/LPPKN untuk rawatan kesuburan. Tau boleh claim..tapi masa itu Encik B bekerja cam gila. Asyik kerja jer..nak cuti pun susah.  Sabtu, Ahad, Public Holiday semua kerja.  Nak kuar kejap time kerja mmg tak dapat la.  Rawatan di Hospital Kerajaan ni kena dtg suami isteri. Kalau tak diaorg tak akan layan kes kita. Disebabkan ofis Encik B tu nazi..nak cuti pun susah..nak time off pun susah...kami redha saje utk treatment di DEMC. 

Boleh dikatakan sepanjang saya treatment di DEMC..80% saya hadir seorang diri. Doc pun tak kisah sgt..

Dan kewangan kami time tu agak kukuh. Encik B asyik OT jer..boleh la cover kos rawatan..hehe. Tak claim pun takpe..hehe


Kenapa sekarang baru nak cuba rawatan di LPPKN?
Bermula Disember 2011, Encik B dah tukar kerja lain. Kerja yang cool sikit. Dah takde OT. Sabtu Ahad pun cuti. Bila sebegitu rupa sumber kewangan agak fixed dengan ditambah pada Januari 2012 dah start bayar duit rumah maka sumber kewangan untuk rawatan dah susut. Sbbkan tabung dah kering, bulan Mac 2012 kitaorg stop kejap treatment di DEMC.

Sehingga satu hari, Encik B balik keje dia ajak sy utk buat treatment di LPPKN. Dia bersungguh2 ajak. Sbb ada sorang kawan ofis dia cerita berkenaan dgn LPPKN. Sy ok jer. Beberapa hari selepas itu sy call LPPKN untuk buat appointment yang pertama.

Sy mmg nak treatment di hospital kerajaan sbb boleh claim. Dan kalau dpt MC tu takde la banyak kena soal dgn HR. Ingat lagi tahun lepas, dpt MC 2 minggu dr DEMC lps buat laps OD. Dpt surat dri HR untk sahkan cuti. Menggagau jugak la cari report untuk disahkan. Kalau MC hospital kerajaan diaorg takde soal2.  Senang sikit bagi kakitangan kerajaan cam saya.


Rawatan Kesuburan di DEMC ok ke?
Sangat2 ok. Doc Zamri sgt lembut dan baik orangnya. Setiap apa dia terangkan secara khusus. Segala soalan yang ditanya mesti dijawab.

Dalam kes saya, doc banyak focus rawatan kepada saya. Dari mula jumpa sampai ke akhirnya, doc lebih banyak treat saya berbanding suami. Mgkn sbb sy PCOS & RU.

Saya pun pelik..doc tak pernah minta Encik B buat semen analysis. So, dari awal treatment mmg kitaorg tak tahu secara detail kandungan semen, pergerakan sperm dan sebagainya. Itu membuatkan Encik B agak sedikit frust. Tapi mgkn doc ada alasan tersendiri knp dia buat begitu.  Masa second IUI, doc ada bagitau yang sperm tu kurang aktif (low motility) tapi berapa % dan nilai mmg kitaorg tak tahu. Slps pada tu doc bagi ubat utk Encik B. Cerita lanjut di sini.

Mgkn sbb itu la, Encik B bersungguh2 ajak pergi treatment di LPPKN. So doc boleh check untuk kedua2 sekali. Sebagai isteri yang solehah, sy ikutkan saja. Alhamdullilah saya dapat suami yang positif nak buat treatment. Ada kengkawan saya, suami diaorg mmg tak nak buat rawatan kesuburan. Lg la terseksa jiwa raga.


Kesimpulannya, hospital mana sekali pun, doctor mana sekali pun, ubat mana sekali pun tidak boleh melawan takdir Allah. Saya tidak tahu apa takdir yang Allah telah tetapkan untuk saya. Sebagai hamba saya perlu berdoa dan berusaha supaya Allah takdirkan yang baik untuk saya dan Encik B.

p/s :: sebenarnya sejak dari IUI kedua failed..dah berfikir utk IVF. Peruntukan belum ada lagi ni!!