Thursday, 30 May 2013

16dpiui = CD1 :: IUI Failed #2013 #1st Treatment

Assalam dan selamat pagi semua..

Setelah 4 hari mengalami spotting, akhirnya Cik P telah datang dengan jayanya petang semalam.  Alhamdullilah...

Maka, IUI kali ke-3 ini tidak berjaya..

Untuk IUI kali ini, saya berjaya utk mengawal diri saya dari kesedihan yang terlampau.  Mengenangkan pada IUI pertama dan IUI kedua, bila period jer bengkak jugak la mata ni menangis.

Bukan tak sedih, tapi dari awal lagi saya dah bina kekuatan diri utk menerima apa jua ketentuan Allah.  Bukan bermakna saya tidak mengharap, sangat2 mengharap tetapi sebagai seorang Muslim, saya telah berusaha, berdoa dan bertawakal.  Saya redha..

Saya mmg nak continue treatment, tetapi hari yg saya call LPPKN, nurse beritahu bahawa bilik OT ditutup 2 minggu utk kerja penyelenggaraan.  So diaorg tak ambil kes. Tggu next period. Tapi tak mgkn juga diaorg akan ambil kes, kerana terlalu hampir dengan bulan ramadhan.  Berkemungkinan treatment akan bersambung selepas hari raya.

Untuk tempoh bertenang ni, saya tetap akan meneruskan usaha TTC dengan kaedah2 alternatif dan supplement2 sedia ada.  Program penurunan berat badan akan diteruskan (berat dah naik sbb tak berapa control makan). Jgn cepat mengalah...sbb rezeki itu adalah rahsia Allah..

Untuk TTC'ians, terima kasih atas sokongan kamu semua.  Walaupun kita bersua di alam maya, tetapi keprihatian dan doa kalian amat dirasai dan dihargai (rasa nak peluk korang semua).

Sekian. Wassalam..




23 comments:

  1. takziah....
    sy pun pernah mengalaminya. tahun lepas sy try IUI untuk kali pertama tp failed... mmg down sgt2.... n leasp tu xblh nak proceed untuk 2nd time sbb nak puasa. tp sy tgk dr sudut yg positif, sy ckp, ok, sbb takleh proceed sy nak turunkan berat badan dlm bulan puasa ni (masa tu dah overweight)... then masa puasa mmg control betul2... nasi satu sudu saja mas berbuka..... tu pun kadang2 je makan nasi.. sy replace dengan spegetti sup ( resipi bihun sup tp tukar jd spegetti) dlm satu gemggam.. alhamdullilah, turun 6kg sepanjang bulan puasa n puasa ganti... lepas puasa sy decide nak proceed ngan IVF instead of iui.... alhamdullilah berjaya n now tgh tunggu nak bersalin bulan 6 ni..... hope cerita ni membantu....

    niza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon,
      Tq share ur story..
      Congrats utk awak dan semoga selamat ibu & baby nnt..

      Delete
  2. In shaa Allah CPT, mungkin Allah nak beri rezeki Ramadhan? Yakin pada rancangan Allah untuk hidup kita. Sedih memang sedih tapi kena kuat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani,
      Sangat yakin Allah telah tentukan segalanya..
      Moga ada rezeki kita ramadhan nnt..

      Delete
  3. assalamualaikum.
    sy 1st time komen.nak tahu pn tipah wat kat lppkn kan?dgn doktor ape yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam,
      Tq. Sy treatment dgn doc ghafar..

      Delete
    2. ooo.same dgn sy.cume sy belum wat iui.suppose kena wat dh aritu tp nurse ckp tgh cleaning bilik operate plak.ok ke dia buat?huhu.

      minta tjuk ajar jika xkesah :(

      Delete
  4. Be strong sis,i feel u..redha dan bangkit semula.moga rezeki menyebelahi next time,amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, moga selepas ini turn kita pula yek!!

      Delete
  5. CPT, I can feel u. Masa gagal IVF pertama n kedua, memang berbeza rasa sedihnya. IVF dua lebih cepat recover. Mungkin alah bisa tegal biasa... Allah dah tentukan rezeki masing2... Smg kita semua menjadi hambaNya yg redha...Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweet tooth,
      Tq. Betul kata u. Yang buat sy lebih tabah adalah saya telah berserah sepenuhnya kepada Allah..

      Delete
  6. sy dpt rasakan perasaan sedih itu.. Jom turunkan berat sama2.. hehe...

    ReplyDelete
  7. CPT, sekurang2nya awk dpt melalui treatment IUI tu. mcm saya ni nak buat IUI pun belum lepas2 lg mcm2 halangan yg dtg. awk pun makin kuat sbb pengalaman lalu kan.. so betul la org ckp pengalaman mendewasakan kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cherry,
      Sabar..Allah delaykan itu mgkn yg terbaik utk awak.
      Setiap ujian yg Allah beri ini mmg memberi pengalaman yg bermakna utk kita..

      Delete
  8. sis...tak tau nak cakap mcm ne...sedihnya..moga Allah berikan sis kekuatan dan semoga rezeki sis cepat sampai..aminnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga Allah beri rezeki kepada kita semua..

      Delete
  9. assalamualaikum.
    salam perkenaln.sy 1st time komen.sy selalu ikut perkembngn awak..sy jg dh mcm2 cuba.. first iui sy fail..untk buat yg second plak x bleh coz ada masalah.bnyk pengalamn yg telah sy lalui.saya faham perasaan awak sebb sy mengalami perkara yg sama.sama2 kita berdoa semoga Allah permudahkan urusan kita.

    ReplyDelete
  10. Kuatkan semangat...Jangan berputus asa..Selagi kita berusaha pasti ada hasilnya suatu hari nanti..Yang bezenya cuma cepat @ lambat...Semoga rezeki untuk kita akan cepat dimakbulkan~

    ReplyDelete
  11. sedihnya ya Allah...berikanlah hamba Allah ini zuriat ya Allah...kuatnya awak mengharungi dugaan ini... sy mungkin x sekuat awak..tabahkan hati..kita sama2 harungi dugaan ini ye...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum....insyaallah...berkat kite semua saling mendoakan....janji allah itu pasti...lambat atau cepat....saya pon skrg dlm tempoh bertenang....kite rilek2 aje...tp tetap jgn berputus asa... ;)

    ReplyDelete
  13. Kuatkan semangat dear...insyaallah ada rezeki lepas ni..macam saya dulu masa failed iui #2, menangis sampai bengkak2 mata and memang rase frust sangat2...masa failed iui#3 dah tak rase apa2..take your time rileks sekejap tapi jangan putus asa untuk usaha lagi ....

    ReplyDelete
  14. Kuatkan smgt ya.janji Allah itu pasti. #cikgulid#

    ReplyDelete