Thursday, 12 June 2014

Saya Masih Bernafas...

Assalamualaikum...

Fuh..fuh..fuh..(tiup sawang yang bersarang di blog ini)

Masya Allah 5 bulan tanpa sebarang entry...bukan tiada cerita nak di kongsi..banyak. Nak kata tak cukup masa mmg menipu la..Masa sentiasa ada 24 jam sehari..tetapi masa untuk update blog seperti tiada.  Kerana masa yang ada perlu diperuntukan untuk benda lain.

Nature kerja orang akaun mmg begini. Awal tahun sibuk dengan penutupan dan penyediaan penyata kewangan.  Tarikh akhir hantar seblm 30 April 2014.  Tetapi tahun ini paling mencabar.  Di dalam tempoh menyiapkan penyata kewangan, ada 2 kali audit pengurusan oleh Jabatan Audit Negara.  Mmg la audit tu buat kerja dia..tetapi kita nak sedia dokumen, nak soal jawab, nak cari maklumat, nak cari fail..habis masa 8 jam  waktu kerja buat kerja audit jer. Bila dah siap audit..datang pula pemerhatian audit. Nak menjawab tu satu hal pulak. Ada yang kita setuju dengan pemerhatian audit, takde masalah. Tapi yang kita tak setuju dgn pemerhatian audit tu..kena cari hujah2 yang fakta untuk balas balik pemerhatian tu. Kerja nmpk senang..tapi agak rumit bila melibatkan pelbagai jabatan. Yang lagi pening..kalo isu itu berkaitan dengan jabatan lain..contohnya isu di Bahagian Sumber Manusia..mmg tak boleh nak tolong jawabkan la.

Saya mmg up entry di ofis. Kat rumah mmg tak on notebook sbbnya smpi kat rumah pun dah kul 7 mlm. Solat maghrib..solat isyak..settle semua kul 9 mlm.  Lps tu, Encik B ajak gi mkn/minum..habis settle tu dah kul 10. Prepare untuk keje esok..dah kul 11 mlm. Dah time cam tu nak mengadap notebook mmg tak la. Masa tu nak berehat secukupnya. Weekend pula kalo tak kerja, balik kg..tak pun mengemas rumah. 

Bila musim sibuk..bukan setakat blog tak tgk..segala mak nenek media sosial pun mmg tak layan. Dalam kepala nak siap kerja cepat..nak balik rumah..nak rehat..

Tahun 2014, rasanya paling mencabar untuk kerjaya saya.  Konflik dengan bos makin teruk.  Kena marah kaw2.  Kerja yang diberi semua tak ok.  Terkadang tu perkara kecil jer..kena marah. Staf yang buat hal..saya yang kena hadap.  Mmg stress tahap melampau.  Rasanya bulan April saat paling genting..rasanya setiap pagi masa salam Encik B mesti menangis. Dalam kereta nak smpi ofis..dah banjir dulu dlm kereta. Masa tu tak tahu nak kata per. Belakang tengkuk..urat tegang jer..sehingga rasa nak berhenti kerja time tu juga.

Allah akan bagi kesusahan kepada orang yang mampu.  Saya mampu mengharungi dengan kekuatan daripada Allah.  Walau kena marah cam nak runtuh syiling ofis..saya hadap jugak la bos tu. Lantak la dia nak marah. Nak kata pe. Janji buat kerja smpi siap.  Hadap jugak dia..walaupun cam2 tomahan yang dapat.  Biarlah dia nak kata apa..janji saya kerja kerana Allah.

Bukan nak kata...bos perempuan mmg agak emo sikit. Sblm ni 2 bos sy lelaki..walaupun dia nak marah..masih boleh dikawal.  Bos yang ni pertama kali bos perempuan.  Part cerewet dia tu mmg tak boleh disangkal lagi. Tp paling tak best..bab pertuduhan2/tohmahan tanpa siasatan tu mmg menyakitkan.  


Ini antara luahan saya kepada Encik B selepas kuar dr bilik dia.  Dia ckp saya kerja setahun sekali..awal tahun buat akaun. Pastu bln 5 awak gi bercuti. Pastu buat bajet. Pastu bulan 11 awak gi bercuti lagi. Pastu bulan 12 baru nak tgk akaun setahun. Tu namanya buat keje setahun sekali.  Tau cuti tu hak Ketua Jabatan..tapinya..arrrrghhhh!!

Sekarang dok berkira2 nak bersara awal jer..haha.  Walaupun geram kat bos..saya masih hormat dia. Masih jumpa dia cam biasa. Bila dia ok..boleh jer borak cam biasa. Yang lepas tu malas nak diingatkan dan disimpan dalam hati.  Pandang ke depan jer la. Tak semua orang sempurna.

Sekadar luahan hari Khamis..yang bos cuti hari ni..hihi.

Wassalam






8 comments:

  1. Bos saya elaki tapi 2nd boss perempuan..memang beza dari segi cerewetnya tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu bos lelaki..sempoi jer..janji siap. Bos pompuan (termasuk saya) buat laporan kena ikut style dia. Kalo report tu tak ikut style dia, 40 kali keluar masuk la laporan dr bilik dia. Buat smpi betul2 puas hati. Ada masa pening gak melayannyer

      Delete
  2. Salam CPT..lama x dengar khabar!
    Teringat butir dalam kursus semalam Yani pergi...penceramah tanya, sapa suka bos dia lelaki? sapa yang suka bos perempuan? Yani ni walaupun stress kerja bawah bos lelaki (sekarang ni), tapi bila tengok kawan opis lain duduk bawah bos perempuan....memang angkat tangan part "suka bos lelaki". Sebab, kalau dia marah kita pun, dia lepas kat situ dan tak simpan dalam. Kalau bos perempuan ni, emo dia 'lain' skit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam yani..itu la lama ngat bertapa. Bos lelaki kurang emosi sikit. Kalo salah pun dia masih rasional..

      Delete
  3. salam.. comel je hsbnd awk jwb boleh pg arab hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..kak. Berangan jer nak gi keje kat arab .. blm tentu dpt..hihi

      Delete
  4. CPT, personally, i pon suka keje ngan boss lelaki. senang, x cerewet and lebih trust kita buat decision. I'm a lady boss (boss kecik je). harap2 i bukan la boss pompuan yg typikal tu... huhuhuhu...smg Allah mudahkan urusan keje u....amin...

    p/s: org akaun memang sakit bila time audit ni kan...i pon baru lepas abis audit....

    ReplyDelete
  5. salam... memang faham benar perasaan awak. saya pun ada konflik di tempat keje, tapi bukan dgn bos tapi dgn kwn2. sudahlah keje berlambak2. rasa nak nangis juga kdg2.

    ReplyDelete