Monday, 1 December 2014

#IVF/ICSIJourney :: Boleh Claim ke?

Assalam..

Just nak update berkenaan dengan tuntutan balik rawatan IVF/ICSI bagi kakitangan kerajaan macam saya.

Baru jer call LPPKN.  Bercakap dengan pegawai yang incharge borang tuntutan balik rawatan.  Masa buat IUI dulu..semua yang dibayar boleh claim. 

Untuk IVF/ICSI ini, segala kos ubat-ubatan, ujian darah, ultrasound boleh claim.  Yang tak boleh claim adalah bayaran untuk prosedur OPU, ICSI, Embryo Transfer dan Embryo Freezing.  

Maka dalam kes saya ini, separuh daripada kos IVF/ICSI boleh dituntut semula.  Ok la.. 

Borang semua dah siap isi. Resit dah siap kumpul.  Cuma takde sape nak gi hantar ke klinik.  Tgk la dua tiga hari ni..jika tak busy boleh la roger sekejap!!  Kena cepat jugak sebelum akaun tahun 2014 ditutup.

Ok..sekian.

Wassalam.

9 comments:

  1. Alhamdulillah..rezeki CPT.Saya buat kat swasta,sendiri lah jawabnya.,hihi..

    ReplyDelete
  2. salam, dhia nk tanya..claim iui yg lama boleh buat lagi tak. sbb xpenah tau boleh claim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dhia,
      Cuba tanya jabatan awak masih boleh terima lagi ke untuk buat tuntutan. Ofis saya hanya benarkan tuntutan dalam tahun semasa shj. Jika thn yang lepas2 tu kira hangus la..

      Delete
  3. Salam
    Nak tanya utk rawatan IVF total bape ye?
    Dan yang bole claim apa je ye?
    Sebab igt nak buat jugak. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam.
      untuk kos ivf yang dibuat di LPPKN boleh rujuk entry ini : http://coretanhidupini.blogspot.my/2014/11/ivficsijourney-kos-keseluruhan.html

      Yang boleh claim - kos ubat dan kos ujian darah. Kos untuk prosedur tak blh claim

      Harap membantu.

      Delete
  4. tumpang tanya, awk claim as penjawat awam atau claim dengan hospital? x paham lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. claim as penjawat awam. Kerana kos untuk iui/ivf kita perlu bayar dahulu. Kos ini boleh dituntut balik dengan jabatan.

      Delete
  5. Assalamualaikum... Bole claim ni if kita buat rawatan kat lppkn n hostpital gov je ke?
    Kalo kita buat iui kat private hospital bole claim x?

    ReplyDelete